Platform Vlieghinder Kennemerland
 

GroenLinks wil spoedonderzoek naar ultrafijnstof rond Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1293 
|
 at5.nl 
me_vliegtuig_IMG_0449.jpg

GroenLinks dringt aan op een spoedonderzoek naar de gezondheidsrisico’s van ultrafijnstof rond Schiphol. Twee jaar geleden was een dergelijk onderzoek al aangekondigd maar dit is nog altijd niet van de grond gekomen. Dat terwijl er juist nu gemeentelijke plannen zijn om nog meer woningen in de buurt van Schiphol te bouwen.

Schiphol en Amsterdam. Goed voor tienduizenden banen in de regio, maar minder goed voor de gezondheid. Bewoners van een aanzienlijk deel van 550.000 adressen in Amsterdam en Amstelveen hebben kans op gezondheidsschade door de uitstoot van ultrafijnstof. Diverse omwonenden vlak bij de Buitenveldertbaan zijn extra bezorgd.
'Ik maak er mij wel zorgen over. Ik woon hier en je merkt dat het hier heel snel heel stoffig en heel vies is', aldus een omwonende. 'Ik woon er altijd middenin', zegt een ander. 'Als het echt schadelijk blijkt te zijn dan zou ik wel mijn spullen pakken en wegwezen.'

'Bang voor maatschappelijke onrust'
Twee jaar geleden bleek dat ultrafijnstof afkomstig van vliegtuigen naar alle waarschijnlijkheid erg schadelijk is voor de gezondheid. Maar gedegen vervolgonderzoek blijft uit, tot frustratie van GroenLinks. 'Dat vind ik heel erg. We vragen al jaren om onderzoek ernaar. Fijnstof is waarschijnlijk heel slecht voor de gezondheid van Amsterdammers. We moeten weten waar we aan toe zijn met dat fijnstof en dat onderzoek wordt maar niet uitgevoerd. Ik denk dat men bang is voor maatschappelijke onrust als zwart op wit staat hoe slecht dat is voor Amsterdammers en Schiphol wil graag uit kunnen breiden', aldus Jasper Groen van de partij.
De gemeente onderzoekt momenteel nieuwe bouwlocaties, onder meer ook bij De Nieuwe Meer dicht bij Schiphol. Op de vraag hoe dit zich verhoudt tot gezondheidsrisico's wil de gemeente nog niet inhoudelijk op reageren.

AT5 opname met volledig beeld ziet/hoort u hier .


De uitzending van Zembla vindt u hier .Bekijk bericht op "at5.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door V.O.S.

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Prima zaak dat Groen Links het 'onder het tapijt geschoven rapport' weer in de belangstelling wil brengen.
Maar, niet alleen Amsterdammers hebben last, in de vorm van ultra-fijn-stof en herrie afkomstig van Schiphol!
Overal waar de toestellen vliegen wordt hoe dan ook, in welke vorm dan ook, vervuiling uitgebraakt.
Dus ook landende toestellen die reeds laag over de omringende dorpen heen scheren, braken vuiligheid uit!
Het is een zaak die veel breder ligt!

De rekening krijgen we later, hoe dan ook, gepresenteerd.
Ook diegene die zich nu verrijken over de hoofden van al die mensen die er dag en nacht hinder van ondervinden.
Dat is tenminste nog enige gerechtigheid.