Platform Vlieghinder Kennemerland
 

GroenLinks wil Schiphol ’s nachts dicht

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 886 
|
 amstelveenblog.nl - 06-07-2020 
HvS_Groen_links.jpg

Door Johan Th. Bos

Omdat de meerderheid van de gemeenteraad het niet wilde gaat GroenLinks nu namens Amstelveners klagen bij minister Van Nieuwenhuizen over de nachtvluchten. Samen met tientallen andere gemeenten en enkele provincies deed de gemeente dat ook al, als reactie op de door de minister uitgebrachte luchtvaartnota, maar die zienswijze ging volgens GroenLinks niet ver genoeg. De fractie wil een absoluut einde aan alle nachtvluchten.

Zij zegt meermalen te hebben aangedrongen in opstand te komen tegen de nieuwe luchtvaartnota, maar de gemeenteraad sloot zich aan bij een bredere collectief en Amstelveen komt dus niet met een eigen zienswijze bij de luchtvaartnota. Tot 9 juli is het evenwel voor iedereen mogelijk die in te dienen en GroenLinks doet dat dus nu namens ‘alle Amstelveners die wel een gezonde nachtrust willen’. Een zienswijze is de formele mogelijkheid die de overheid aan inwoners en instanties geeft om te laten weten wat ze van nieuwe plannen vinden. GroenLinks Amstelveen wil onder meer dat Schiphol in de nacht dicht gaat.

Raat gesteund

In de laatste vergadering van de gemeenteraad voor het zomerreces kwam GroenLinks-raadslid Lennart de Looze met de motie ‘Sluit Schiphol in de nacht’, die hij samen met Burgerbelangen en SP indiende en waarin werd voorgesteld als Amstelveen een eigen zienswijze te sturen, waarin het einde van nachtvluchten werd bepleit.

Maar de motie werd verworpen door de coalitiepartijen VVD, D66, PvdA en ook door CDA, AVA en SBA. “Deze partijen steunden wethouder Raat, die eerder in de media heel kritisch was op de luchtvaartnota”, zegt de partij. “Maar nu wilde hij niet verder gaan dan meedoen met de zienswijze die door de regiogemeenten en de provincie is ingediend. Veel andere gemeenten rondom Schiphol dienen wél een eigen zienswijze in.”

Nachtrust verstoord

Overigens wordt ook in de gezamenlijke zienswijze van decentale overheden gezegd dat een balans moet worden gezocht tussen lusten en lasten van Schiphol. Maat volgens De Looze moet Amstelveen specifiek pleiten voor een nachtsluiting van Schiphol. “Voor ons wegen de belangen van nachtvluchten niet meer op tegen de mate waarin de nachtrust van Amstelveners wordt verstoord.”

Bekijk bericht op "amstelveenblog.nl - 06-07-2020"

Reacties op dit bericht