Platform Vlieghinder Kennemerland
 

GL/PvdA willen dat Eindhoven krimpt: ‘Luchtvaart meer verantwoordelijk maken voor de luchtkwaliteit

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 334 
|
 ed.nl - 14-10-2023 
afbeelding_2022-06-10_200847433.png

Door Bart-Jan van Rooij

Minder vluchten van en naar Eindhoven Airport. Met die inzet gaat de combinatie GroenLinks-PvdA de Tweede Kamerverkiezingen in. Dat de Eindhovense luchthaven moet krimpen, wordt opgenomen in het verkiezingsprogramma van de combinatie.

De verkiezingen komen eraan en dan ‘vinden’ politieke partijen veel. En als het aan de twee linkse partijen ligt, moet ook Schiphol krimpen. De combinatie GroenLinks-PvdA wil vluchten binnen een straal van 750 kilometer waarvoor snelle internationale treinen een alternatief zijn, een halt toeroepen. Ook gaat er als het aan de partijen ligt een streep door commerciële nachtvluchten.

GroenLinks en de PvdA zitten samen in de coalitie in Eindhoven. GroenLinks is de grootse partij in de stad, samen hebben ze veertien zetels van de 45 zetels. De stad is medeaandeelhouder van Eindhoven Airport. Betekent dat de partijen ook in de Eindhovense politiek werk gaan maken van een krimpende luchthaven?

Wij houden ons zeker aan het coalitieak­koord waarin we uitgaan van het rapport Van Geel
Bart Habraken, Raadslid GroenLinks Eindhoven


,,Er is een lokale en een landelijke werkelijkheid”, nuanceert GroenLinks-raadslid Bart Habraken. ,,Wij houden ons zeker aan het coalitieakkoord waarin we uitgaan van het rapport Van Geel.” In 2019 verscheen het advies van voormalig staatssecretaris Pieter van Geel met daarin adviezen over de toekomst van Eindhoven Airport. Belangrijkste pijler uit dat rapport is dat het vlieggeluid in 2030 met dertig procent moet zijn verminderd ten opzichte van peiljaar 2019. Er wordt uitgegaan van niet meer dan 41.500 vliegbewegingen.

Maar landelijk vinden de twee partijen dus dat Eindhoven het met minder vluchten moet doen. ,,Tot nu toe is de luchthavens redelijk de hand boven het hoofd gehouden. Een duidelijk statement”, vindt Habraken. ,,Er is grote overlast voor omwonenden. We moeten de luchtvaart meer verantwoordelijk maken voor de luchtkwaliteit en de klimaatambities.”

Ruime meerderheid
De schrijvers van het verkiezingsprogramma gaven een positief advies over het amendement waarin werd gepleit voor minder vluchten voor Schiphol en Eindhoven Airport. Het onderwerp kwam tijdens het congres niet ter sprake; het ging om een hamerstuk. De leden stemden tijdens een eerdere stemming voorafgaand aan het congres in ruime meerderheid voor de krimp van de luchtvaart.

Het was zaterdag de eerste keer dat de twee linkse partijen hun congres samen hielden. In februari kwamen de twee partijen ook bij elkaar in de Brabanthallen in Den Bosch. Toen vergaderden zij echter nog in twee aparte zalen. Aan de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november doen zij mee met één lijst en één verkiezingsprogramma.

Bekijk bericht op "ed.nl - 14-10-2023"

Reacties op dit bericht