Platform Vlieghinder Kennemerland
 

GroenLinks: Kabinet moet nu actie nemen voor klimaat

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1164 
|
 bnr.nl 
me_vliegtuig_IMG_0602.jpg

Door Eva Oude Elferink

Het kabinet moet nu actie ondernemen om de afgesproken CO2-doelstellingen te halen, dat vindt GroenLinks. Het kabinet beslist waarschijnlijk deze week of er een hoger beroep wordt aangespannen tegen een recente uitspraak van de rechter hierover.

Die zaak was aangespannen door de klimaatactivisten van Urgenda. De rechter oordeelde toen dat de Nederlandse overheid de CO2-uitstoot in 2020 verder moet terugdringen. Maar regeringspartij VVD is daar op tegen en pleit ervoor dat het kabinet in hoger beroep gaat.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren eist daarentegen 'nu' actie. Van haar moet verantwoordelijk minister Henk Kamp van Economische Zaken zo snel mogelijk met een plan komen waarin is 'doorgerekend hoe de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met minstens 25 procent is teruggebracht'.

"Een rechter geeft geen vrijblijvend adviesje, een rechter vonnist. Dat moet worden uitgevoerd door het kabinet."

Hoger beroep
Volgens Van Tongeren betekent een hoger beroep in dit geval dan ook niet dat het kabinet kan wachten met het nemen van maatregelen. "De PvdA zie je wel aarzelend wat groene bewegingen maken, maar de VVD is mordicus tegen. Zij willen niks doen aan het transport, niets doen aan de luchtvaart. Maar daar zullen toch echt maatregelen moeten worden genomen."

Lang niet al die maatregelen hoeven geld te kosten, zo betoogt het Kamerlid. "Het begint zelfs met een heleboel maatregelen die geld opleveren. Als je het bedrijfsleven helpt efficiënter om te gaan met energie, gaan hun rekeningen naar beneden."

Politiek
De VVD hekelt het vonnis ook, omdat volgens de partij de rechter hiermee 'op de stoel van de politiek gaat zitten'. Onzin, vindt Van Tongeren. "Volgens de VVD heb je geen democratie meer als burgers zomaar te pas en te onpas naar de rechter stappen. Maar alle burgers hebben te allen tijden het recht zaken aan een rechter voor te leggen. Dat is nu juist de kern van onze rechtsstaat."

Dat de VVD zich daarbij ook beroept op de al eerder gestelde ambitie om de uitstoot van broeikassen in 2013 met 40 procent te hebben geproduceerd, gaat volgens haar niet op. "Zo werkt het niet. Dat is de problemen blind voor je uit schuiven."

CBS
Ondertussen blijkt uit cijfers van het CBS dat Nederlandse energiecentrales nog nooit zoveel kolen hebben verstookt als in de afgelopen 5 maanden. Ondanks pogingen de energievoorziening te vergroenen, lag het kolenverbruik bijna een derde hoger dan de afgelopen drie jaar.

Bekijk bericht op "bnr.nl"

Reacties op dit bericht