Platform Vlieghinder Kennemerland
 

GroenLinks (Haarlemmermeer): ’Kritischer zijn op Schiphol’

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1286 
|
 haarlemsdagblad.nl 
hv_vliegtuig_2876.jpeg

Door Bart Boele

HOOFDDORP - Geen woningbouw, wel fijnstof en geluid: het is tijd dat Haarlemmermeer tegendruk gaat geven bij met name de rijksoverheid. Want de luchthaven Schiphol doet geen zaken met Haarlemmermeer, maar met ’Den Haag’. En stappen ze te makkelijk over het belang van Haarlemmermeer heen. Aldus GroenLinks-fractievoorzitter Nicole Mulder.

Mulder stelt dat de invloed van de luchthaven op Haarlemmermeer groot is, misschien wel te groot. Ze wijst op het feit dat Schiphol nog voor de start van de nieuwe Omgevingsraad, waarin omwonenden zijn vertegenwoordigd, het Aldersakkoord wil openbreken om meer starts en landingen mogelijk te maken. ,,Dat wekt niet veel vertrouwen.’’

,,De geluidsoverlast vormt een steeds groter probleem. Als Schiphol nu tegen de afspraken in vaker vier banen in wil zetten neemt de druk op het aanleggen van de Tweede Kaagbaan toe. Iets wat Haarlemmermeer absoluut niet wil en dus constant tegendruk aan het rijk moet geven’’, aldus Mulder.

Ganzen
Haarlemmermeer mag van Mulder ook kritischer zijn als het gaat om bouwplannen rond Schiphol. Die worden nu geblokkeerd door het Luchthavenindelingsbesluit (Lib). In Rijsenhout werd onlangs nog een bouwplan voor woningen tegengehouden vanwege Schiphol-regels.

Onlangs besloot ’Den Haag’ dat er geen waterpartijen dicht bij Schiphol mogen komen omdat die ganzen lokken die in vliegtuigmotoren terechtkomen. In Park21 wil Haarlemmermeer wel zo’n water maken.

Zorgen
Mulder:,,Daarmee zien we dus dat de invloed die Schiphol heeft op onze ruimtelijke ontwikkeling steeds groter wordt. Dat zagen we al met het plannen van de 380KV-leiding die onder druk van Schiphol aan de westzijde van Haarlemmermeer terecht is gekomen.’’

Het TNO-onderzoek naar (ultra-)fijnstof ,,maakt dat de inwoners van Haarlemmermeer zich steeds meer zorgen maken over hun gezondheid’’, stelt Mulder. Er loopt nog een vervolgonderzoek, maar ,,als hier niet snel meer helderheid overkomt willen we een eigen gezondheidsrisico-onderzoek’’.

Bekijk bericht op "haarlemsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

Deze Dame heeft meer dan gelijk !