Platform Vlieghinder Kennemerland
 

GroenLinks eist onderzoek naar (Ultra)fijnstof rond Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1401 
|
 ad.nl 
me_vliegtuig_IMG_0463.jpg

Er moet snel onderzoek komen naar de gezondheidsrisico's van fijnstof en ultrafijnstof rond Schiphol. Dat vinden Liesbeth van Tongeren en de Amsterdamse raadsleden Jasper Groen en Zeeger Ernsting.

Liesbeth van Tongeren, GroenLinks
Wij willen een gezonde leefomgeving voor iedereen, ook voor mensen die vlak bij een vliegveld wonen


Eerder bleek uit onderzoek van het televisieprogramma Zembla dat het door staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu aangekondigde onderzoek nog niet is gestart. De onderzoeksopzet zou zelfs nog niet eens zijn besproken in de Omgevingsraad Schiphol.

Onverteerbaar
Liesbeth van Tongeren acht het onverteerbaar dat er nog niet eens is begonnen met het onderzoek. ,,Al eerder vroeg GroenLinks opheldering over de waarden van fijnstof en ultrafijnstof rond Schiphol, en de effecten op de gezondheid. Wij willen een gezonde leefomgeving voor iedereen, ook voor mensen die vlak bij een vliegveld wonen. Het lijkt er nu op dat men Schiphol niks in de weg wil leggen. Het beloofde onderzoek moet nu snel worden uitgevoerd. Ik stel Kamervragen aan staatssecretaris Dijksma. Zij moet hier nu snel werk van maken."

Amsterdam
GroenLinks Amsterdam stelde eind 2014 al vragen over het onderzoek van TNO en Universiteit Utrecht. Schiphol-woordvoerder Jasper Groen van GroenLinks meent dat Amsterdam nu haast moet maken. ,,Amsterdam is aandeelhouder van Schiphol en moet haar verantwoordelijkheid naar Amsterdammers nemen. De ultrafijnstof dringt zelfs door tot in het Vondelpark. We moeten weten wat de schade is voor de gezondheid. Wat ons betreft is tijdsdruk geen excuus.''

Uitzending Zembla vindt u hier .


Bekijk bericht op "ad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Schiphol in een verstedelijkt gebied als de Randstad loopt tegen zijn eigen grenzen, is er al overheen en stelt alles, samen met zijn handlangers in het werk, om grensverleggend te kunnen blijven. De vastgestelde hoge concentraties ultrafijnstof (gaan nooit meer uit je lijf, tot een ernstige ziekte erop volgt) kunnen nog wel eens de doodsteek voor Schiphol betekenen.

Geplaatst door Wobbe uit Amsterdam

Helaas heb ik sinds die affaire met die trainingsmissie naar Afghanistan geen vertrouwen meer in GroenLinks. Grote woorden, maar als het op daden aankomt…

Geplaatst door Anoniem

Op zich heb ik met het aangekondigde onderzoek naar de sterfte cijfers geen bezwaar. Mits dit onderzoek goed wordt uitgevoerd.
Als (ultra) fijnstof inderdaad schadelijk is dan ga je dat terug zien in de sterfte cijfers.
Als er in de sterfte cijfers van een goed onderzoek geen verschil te zien is,dan is de conclusie gerechtvaardigd dat het niet zeer schadelijk is. Ik begrijp het bezwaar tegen het aangekondigde onderzoek dan ook niet zo goed.
Het is wel zo dat zon onderzoek niet eenvoudig is,men moet met heel veel dingen rekening houden. Bijvoorbeeld de bevolkings samenstelling van elke afzonderlijke postcode.
Dit uizoeken is erg veel werk maar het is wel noodzakelijk als je conclusies wilt trekken.
Ook bestaat het risico dat men het onderzoek gaat negeren omdat een direct verband lastis is aan te tonen. Er zijn zo veel andere zaken die de sterfte cijfers sterk kunnen beinvloeden.
Die allemaal uitfilteren,het kan maar eenvoudig is het niet.
Angst is een beetje dat het een slecht onderzoek word.

Geplaatst door anoniem

uh laat maar. Ben een belangrijk punt vergeten.
Het onderzoek naar sterfte cijfers is niet geschikt om de risicos aan te tonen om de volgende rede:

Het duurt een lange tijd voordat de gezondheids effecten merkbaar worden,dit kan makkelijk 10 of meer jaar duren en Schiphol is juist de afgelopen 15 jaar enorm gegroeid.
De stefte cijfers zeggen dus niks over het risico van vandaag, ze zijn slechts een indicate van het risico 10-15 jaar geleden toen er minder werd gevlogen.
Vanwege deze "lag" in de effecten die onderzocht worden, is dit onderzoek ongeschikt om de huidige risicos in kaart te brengen. Ook al zou men in het onderzoek (long) ziektes meenemen,dan nog is het ongeschikt vanwege de lag en de recente groei van Schiphol.

Helaas,had al het vermoeden dat er een addertje onder het gras zat.

Geplaatst door de Vries

Dit wordt weer op de lange baan geschoven, vanwege onbekende factoren etc. etc. Wel weer slim overigens. Het gaat nu alleen om het onbekende ultrafijnstof. Fijnstof en alle andere troep die over iedereen wordt uitgestort hebben we het maar even niet over.