Platform Vlieghinder Kennemerland
 

GroenLinks (Amstelveen): zorg over fijnstof Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1424 
|
 amstelveen.blog.nl 
me_vliegtuig_IMG_0602.jpg

Door Johan Bos

GroenLinks maakt zich zorgen over de luchtkwaliteit in het dichtst bij Schiphol gelegen woonwijken, nu uit een recent onderzoek van TNO blijkt dat daar net zoveel fijnstof in de lucht is als naast snelwegen. De fractie heeft er schriftelijke vragen over aan B&W gesteld en vraagt om actie teneinde de gezondheid in Amstelveen te verbeteren. Blijkbaar beseft de fractie wel dat een gemeente weinig aan uitstoot als gevolg van de nationale luchthaven kan doen.

Zij vraagt B&W aan te geven welke wijken (aan de benedenwindse kant van Schiphol) onder het bereik van het onderzoek vallen, of zij bereid zijn verder onderzoek te volgen en de raad erover te informeren, alsmede – samen met andere gemeenten – in actie te komen om de fijnstof rond Schiphol te doen verminderen.

Ook wil de fractie weten welke maatregelen de gemeente4 zelf zou kunnen nemen. Uit het onderzoek bleek dat de hoeveelheid ultrafijnstof in wijken rond Svhiphol twee tot drie keer zo hoog ligt als in normale woonwijken. Ultrafijnstof is de kleinere variant van fijnstof en dringt dieper door in de longen van mensen. “Van fijnstof weten we al dat het schadelijk is voor de gezondheid, maar dat het nu voor vele woonwijken in Amstelveen lijkt alsof ze pal naast een snelweg als de A9 wonen, is ronduit zorgwekkend”, zegt GroenLinks-raadslid Martin Kortekaas. Overigens wonen al sinds jaar en dag sommige Amstelveners dicht bij de A9.

Op basis van het TNO rapport moet meer onderzoek worden gedaan naar de gezondheidseffecten van dit ultrafijnstof om de werkelijke gevolgen in kaart te brengen. Maar al voordat vervolgonderzoek er is, riep Milieudefensie op tot maatregelen om de uitstoot te verminderen. Kortekaas: “Het moet gewoon heel snel duidelijk worden welke gevolgen dit heeft voor de gezondheid van Amstelveen. Afhankelijk daarvan zullen we, al dan niet samen met Amsterdam, actie moeten ondernemen.”

Volgens een wetenschapper kan een gevolg zijn dat mensen last krijgen van luchtweginfecties, hart- en vaatproblemen. Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat de levensverwachting van langs de snelweg wonende mensen twee tot drie maanden korter is dan het gemiddelde. Maar Milieudefensie roept alvast dat de nu ontdekte luchtvervuiling door Schiphol bovenop de reeds verslechterde gezondheid van mensen in deze regio komt.

Bekijk bericht op "amstelveen.blog.nl"

Reacties op dit bericht