Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Groene Hart vreest verdere uitbreiding Schiphol

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1426 
|
 rtvutrecht.nl 
tb_leefomgeving_castricum_Kerkedijk.jpg

Door de nieuwsredactie


WOERDEN - De gemeenten in het Groene Hart maken zich grote zorgen over de plannen voor een verdere groei van luchthaven Schiphol. Ze starten daarom vanmiddag de campagne 'Geef stilte een stem'. "Een groei naar 800.000 vluchten zien we echt niet zitten".

De groei van Schiphol zal leiden tot meer geluidsoverlast en meer milieuvervuiling in het Groene Hart, vrezen de gemeenten in het gebied. Voordat de politiek een besluit neemt over verdere groei, willen zij aandacht vragen voor dit toekomstige probleem. In aanvulling op deze campagne hebben de gemeenten gezamenlijk een brief over hun zorgen gestuurd aan staatssecretaris Dijksma.

OVERLAST
"We hebben met meer te maken dan alleen de concurrentiepositie van Schiphol", zegt de Nieuwkoopse wethouder Guus Elkhuizen. "We hebben ook te maken met bewoners. Ik sta hier nu op het dak van het gemeentehuis en het gaat hier de hele dag door met overvliegende toestellen. De overlast is het afgelopen jaar alleen maar toegenomen. Verdere groei zal ergens gestopt moeten worden."

Schiphol wil de komende jaren de capaciteit verder uitbreiden naar 70 tot 80 miljoen passagiers en tussen de 600.000 en 650.000 vluchten per jaar verwerken. Werkgeversorganisatie VNO-NCW rekent zelfs al met een groei naar 800.000 vluchten. "Dat zien we niet zitten", zegt GroenLinksraadslid Pieter Kroon van de gemeente De Ronde Venen. "Als je dat al doet, zorg dan dat je het Groene Hart ontlast. Veel mensen komen hier voor hun rust en de overheid heeft hier zelf ook stiltegebieden en natuurgebieden ingericht. We willen zeker niet meer overlast in het gebied."

ZWIJGENDE MEERDERHEID
De campagne biedt naar eigen zeggen "een platform waar inwoners, ondernemers, recreanten en natuurliefhebbers hun stem kunnen laten horen". Wethouder Enkhuizen noemt het "hoog tijd" om inwoners van het Groene Hart bij de plannen te betrekken. "Mensen zijn het een beetje beu. Ze zien al jaren niets veranderen en denken nu dat klagen toch geen zin heeft. We hopen de zwijgende meerderheid te mobiliseren."

De campagne wordt volgens de initiatiefnemers niet gevoerd tégen Schiphol maar vóór een zorgvuldige belangenafweging bij de besluitvorming over verdere sterke groei van de luchthaven. "We snappen ook wel dat Schiphol een belangrijke motor van de economie is, maar eens zit je aan je plafond. Het is nu allemaal wat uit balans", aldus wethouder Elkhuizen.

GEHOOR
Raadslid Pieter Kroon hoopt ook dat de gemeenten in het Groene Hart nu meer gehoor gaan vinden bij de luchthaven zelf en bij overleginstanties als de Omgevingsraad Schiphol . "Het Groene Hart ligt misschien net iets te ver van Schiphol af. Daardoor is er vaak meer aandacht voor de gemeenten direct naast de luchthaven. We hopen ons verhaal nu veel duidelijker naar voren te krijgen."

De campagne is een initiatief van de gemeenten Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, De Ronde Venen, Gouda, Nieuwkoop, Stichtse Vecht en Woerden. Maandagmiddag wordt onder meer de website ikstemvoorstilte.nl ( zie hier ) gelanceerd.

Idem, maar dan in het Leidsch Dagblad. Lees hier

Bekijk bericht op "rtvutrecht.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door anoniem uit amsterdam

Wanneer gaan we eindelijk een VUIST maken??

Geplaatst door Anoniem uit Gouda

Schiphol 400K.

Terug naar 400.000 vluchten per jaar. Dit kan, door minder in te zetten op overstappers (kijk naar de cijfers van Schiphol). En ja, dat heeft consequenties maar dit moet want de balans is volledig zoek.

Geplaatst door Jos

"Verdere groei zal ergens gestopt moeten worden."

Dit hebben we al vaker gehoord. Ook bij veel lagere aantallen dan nu op Schiphol. En bij een meerderheid van de gemeenten in de Schiphol regio zal de mening gelijk zijn aan die van het Groene Hart. Toch gaan die gemeenten iedere keer weer akkoord met een verdere groei van Schiphol en vage beloften/afspraken dat de hinder zou afnemen. Nu dan weer zogenaamd met de 50/50 regel (alsof meer vliegbewegingen zonder minder zou kunnen). Alleen bij een harde groeistop en het ontwikkelen van alternatieven voor de langere termijn kan de balans langzamerhand weer hersteld worden.

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

400k of minder kan makkelijk en dan wordt niemand gedupeerd. We zien nu een groei ontstaan door alleen maar meer subsidie, zelfs schiphol maakt minder winst door verlagen vd tarieven.
Oftewel we betalen ons nu blauw voor meer herrie en vervuiling.

Geplaatst door JeeWee uit Hoofddorp

@
28 aug 2017 om 10:11:37
Geplaatst door anoniem

Wanneer gaan we eindelijk een VUIST maken??

Men kan alvast een vuist gaan maken door mee te stemmen op https://ikstemvoorstilte.nl/

Wanneer komen gemeenten in Noord Holland en Haarlem in actie voor hun bewoners.

Geplaatst door Ferdi Ciftci uit Nieuwkoop

Ik ondervindt overlast bijna dagelijks in Nieuwkoop,recht over mijn huis heen .Kan niet eens meer normaal in mijn tuin zitten ! Als er baanonderhoud is dan is het al helemaal een ellende . Ik overdrijf niet als ik zeg dat ze om de 15sec dan soms over mijn huis komen vliegen op maar 200 meter hoogte.Veel te laag en veel te vaak . Wij hebben ook kinderen die willen slapen,spelen in de tuin .En dit allemaal op 25km afstand van schiphol. Wat een ellende . Ik heb vertrouwen in Guus Elkhuizen.