Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Groen wil voordelen voor luchtvaart aanpakken:

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 996 
|
 VRT 
hs.png

Oppositiepartij Groen vindt dat de luchtvaartsector te veel voordelen krijgt van de overheid waardoor het vliegtuig een stuk goedkoper kan zijn dan ecologischere transportmiddelen. "Dat is oneerlijke concurrentie en het is absurd dat we iets onduurzaams aan het subsidiëren zijn", zegt voorzitter Meyrem Almaci. Haar partij pleit ervoor om meer geld in te zetten in goedkopere hogesnelheidstreinen.

Vanavond brengt ons magazine "Pano" een reportage over de steeds goedkopere vliegtuigtickets en de nefaste gevolgen voor het milieu. De partij Groen hekelt in dat licht de "oneerlijke concurrentie" van de luchtvaartsector. "Het is niet logisch dat een treinrit naar de luchthaven duurder is dan de vlucht zelf", zegt voorzitter Almaci.
"Het is door heel veel uitzonderingsmaatregelen, subsidies en het feit dat men verschillende belastingen niet moet betalen dat de vliegtuigsector zo goedkoop kan zijn ten aanzien van andere transportmodi. Daar moet de politiek echt iets aan doen", klinkt het. "Die voordelen moeten weggewerkt worden en we moeten ecologische alternatieven goedkoper maken."

"Vlucht van Antwerpen naar Keulen? Absurd"


Almaci denkt concreet onder meer aan het invoeren van een taks voor kerosine, het heffen van btw op vliegtickets en het terugschroeven van subsidies voor onrendabele regionale luchthavens. "Vandaag hebben wij in Antwerpen een regionale luchthaven die al 10 jaar verlieslatend is. De overheid blijft daar maar geld in pompen. Die luchthaven gaat nu een vlucht aanbieden naar Keulen. Hoe gek moet het worden?"

Groen wil het recht op mobiliteit van de mensen echter niet aantasten. "Als Groen zijn we al heel lang pleitbezorger van een stevig netwerk van hogesnelheidstreinen binnen Europa als alternatief voor die vluchten, waarbij je die treintickets goedkoper gaat maken."

Almaci hekelt ten slotte ook het lobbywerk van grote vliegtuigbouwers zoals Airbus of Boeing en vindt dat Europa hier meer een vuist moet maken. "Het is onlogisch dat in het klimaatakkoord van Parijs geen afspraken zaten over de luchtvaartsector. Ons land kan dit niet alleen oplossen, in Europa moet er werk worden gemaakt om de uitstoot van luchtvaartsector te verminderen."

Bekijk bericht op "VRT"

Reacties op dit bericht