Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Groen Links standpunt - Luchtvaart

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 2178 
|
 groenlinks.nl 
hv_overig_2692.jpeg

Noot redactie vlieghinder.nl. Wij zijn politiek ongebonden en geven over de luchtvaart slechts standpunten weer, zoals deze te vinden zijn in de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen in Nederland. Voor zover bekend neemt alleen Groen Links hier een duidelijk kritisch standpunt over in. Mocht er desondanks nog meer politieke partijen zijn die zich kritisch uitlaten over de luchtvaart, dan is het verzoek dit hier te melden als commentaar op dit bericht.

Het standpunt van Groen Links

Het vliegtuig is de meest vervuilende vorm van transport. Doordat er regelmatig extreem goedkope vliegtickets worden verkocht, blijft het aantal passagiers groeien. Dit brengt veel milieuvervuiling en geluidsoverlast met zich mee. GroenLinks pleit voor eerlijke prijzen, zodat schoon vervoer beter kan concurreren.

De luchtvaartsector ontloopt de kosten voor milieuvervuiling, doordat vliegtickets vrijgesteld zijn van btw en kerosine vrijgesteld is van accijns. Door deze belastingvoordelen concurreert het vliegtuig oneerlijk met schonere vormen van vervoer, zoals de trein. GroenLinks wil dat de vervuiler gaat betalen, op deze manier krijgen bijvoorbeeld snelle treinen een eerlijkere kans.

De normen voor geluid rond Schiphol zijn de afgelopen jaren steeds verder versoepeld. Dit moet anders: bewoners hebben recht op controleerbare normen waaraan de luchthaven zich moet houden. GroenLinks is voor een verbod op nachtvluchten en wil het aantal binnenlandse vluchten drastisch verminderen.

Veel regionale luchthavens worden met grote subsidies draaiende gehouden. Vliegveld Twente wil heropenen, Lelystad en Eelde hun banen verlengen en andere luchthavens willen flink uitbreiden. Zo dreigt vliegtuiglawaai in Nederland enorm toe te nemen en wordt de lucht steeds verder vervuild. GroenLinks vindt dat dit moet stoppen en wil bovendien niet nog meer overheidsgeld verspillen aan luchthavens die niet levensvatbaar zijn.

Bekijk bericht op "groenlinks.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door thijs uit Heiloo

mijn stem hebben ze

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

Helder en eerlijk verhaal. Ik stem partij voor de dieren.
Alles beter dan pvv/vvd/cda dan krijgen we alleen maar meer subsidie voor schiphol, het bedrijfsleven en de burger betaalt dit rechtse feestje en krijgt de vervuiling.

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

Hier de Samenvatting partijprogramma’s Tweede Kamerfracties :
http://www.bewonersomgevingschiphol.nl/tweede-kamerverkiezingen/

Gistermiddag 7 febr. bood onze ORS Bewonersdelegatie dus een Petitie aan de Tweede Kamer aan. (Zie elders op deze site 8febr)
Dat die Petitie nodig was wordt bevestigd hieronder door een groot aantal misvattingen cq omissies in verschillende programmas !

Op persoonlijke titel: (Per definitie onvolledig! )
Mij valt op:

*Het CDA heeft nog steeds niets geleerd van haar verleden. (Rabiaat voorstander -via vele trucs en manipulaties- van groei van Schiphol, via o.a. oud min Eurlings ! en zijn voorgangers, o.a. oud Stas Atsma)
*De VVD lijkt het woord Overlast Omwonenden niet te kennen, Hosanna verhaal , beleefd gepraat, maar groei staat voorop.
(VVD woordvoerder Amstelveen dhr Vervenne trad op bij RTV Amstelveen : Ik was verbaasd, leerde hij dan toch bij ?)

*De PVV staat voor rücksichtlose groei van Schiphol.(makkelijk kletsen vanuit Venlo! )

*SP , Aandacht ook voor de HSL als vervanging voor de Europese vluchten, Aandacht voor Klimaatdoelen. Wat betreft het NNHS stelsel mag er m.i. nog wel een tandje bij.

50 Plus valt me mee: O.a.Handhaving via strenge regels ! (die er NIET is !)

* CU : Vrij summier . Wel nadruk op HSL . Wel veel aandacht voor klimaat

* d-66 Ook veel aandacht voor het Klimaat en Hinder van Bewoners, Maar hoe precies ? Dat kan scherper ! Goed is : Meer HSL ipv vliegen in Europa !

*SGP : Valt mij mee: Vliegtax invoeren, maar voor de Bühne, want het moet wel internationaal .. (Duitsland heft wel een Vliegtax !)

* Zelfde verhaal voor de PvdA: Surrogaatverhaal over stillere vliegtuigen

* Groen Links , Zit geheel op onze lijn,
evenals de PvdD.

NB: Dus bij CDA, PvdA, d-66, CU, nog intensief lobbywerk noodzakelijk, (bij VVD en PVV, helpt dat niet)
We zullen er hard aan moeten trekken , Ook om toch gemeenten Amstelveen en Amsterdam aan onze kant te krijgen, We spreken met hen zeer intensief. Het lijkt er op, dat dit gaat lukken.
Bedenk wel, dat veel van deze programmas strategische motieven bevatten.

Groet, Jan Griese Vz St. SWAB , Secr. BLRS , Koepel 18 Platforms Regio Schiphol Groot
Tel 0297-582336
Geplaatst door marianne uit castricum

Mijnheer Griese, dank voor de samenvatting dat wordt dan Groen Links ook om de andere onderwerpen maar dat een partij zo full blow voor het milieu- natuur- dieren en bewoners kiest dat bevalt me zeer. Nogmaals dank

Geplaatst door Thijs uit Heerhugowaard

PvdD uit verkiezingsprogramma:

"Nederland investeert niet in de uitbreiding van luchthavens.
Schiphol, Luchthaven Lelystad, Groningen
Airport, Eelde en Maastricht Aachen Airport worden
niet verder uitgebreid. Vliegveld Twente wordt niet
aangelegd."

Geplaatst door Thijs (andere) uit Heiloo

Vlak voor dit artikel op vlieghinder kwam, vroeg ik het volgende aan groen links:


"Ik ben woonachtig in het dorp Heiloo, de overlast van laagvliegende vliegtuigen richting de Polderbaan is hier sinds de afgelopen jaren explosief gestegen. De enorme toename van overlast heeft vele mensen reeds de keuze doen maken om het dorp te verlaten.
Toen ik in 2001 in Heiloo kwam wonen stond het dorp bekend om zijn rustige en groene karakter, dat was voor mij ook de reden hier te gaan wonen. De rust in het dorp is nu niet meer te vinden, vliegtuigen op 600 meter hoogte met een interval van soms iedere minuut één en in toenemende maten de hele dag door, maken het nu voor mij en vele anderen onleefbaar.
Het aantal klachten bij het Bewoners aanspreekpunt Schiphol (bezoekbas.nl) en het aantal reacties op vlieghinder.nl neemt dagelijks toe, daarbij maken steeds meer mensen de keuze om te verhuizen. (zie ook: https://www.vlieghinder.nl/nieuws/artikel/aantal-meldingen-overlast-vliegverkeer-in-heiloo-toegenomen)

De keuze om huis en haard op te geven omdat de overlast van Schiphol toeneemt valt mij zwaar, ik heb hier een leven opgebouwd en wil dit niet graag achter mij laten omdat ik noodgedwongen elders opnieuw moet beginnen. Echter wordt het steeds duidelijker dat het wellicht de enige optie is.

Graag wil ik u vragen wat uw visie is op de huidige stand van zaken omtrent de overlast van Schiphol. Staat uw partij voor een afname in hinder en een gedegen onderzoek naar de gevolgen van de huidige ondervonden overlast, met wellicht een afname in de nabije toekomst?
Dat Schiphol een economisch belang vervult is duidelijk, of dit belang daadwerkelijk zo groot is als men nu doet voorkomen is twijfelachtig. Dat dit belang nu boven de gezondheid en leefbaarheid van honderden duizenden omwonden wordt gesteld is naar mijn idee niet acceptabel. Ik hoop namens de vele inwoners van Heiloo en omstreken dat uw partij ook het belang van een rustige en schone leefomgeving inziet."


reactie groen links:


Beste Thijs,

Hartelijk dank voor je mail,

In ons verkiezingsprogramma staat er over de kwestie het volgende:

Er komen geen nieuwe vliegvelden in Nederland. Verdere groei van Schiphol en andere luchthavens is niet nodig door snelle internationale treinverbindingen.

Om te beginnen willen we dus geen uitbreiding van Schiphol. Verder willen wij dat geluidsoverlast als vorm van milieuvervuiling serieus genomen wordt. Wij zetten ons in ons verkiezingsprogramma op verschillende manieren in voor een schonere leefomgeving.

Bedankt voor het onder de aandacht brengen van dit probleem. Ik zal het doorgeven in mijn twee-wekelijkse rapportage aan de Tweede Kamerfractie. Sterkte met de situatie.

Met vriendelijke groet,

Stijn
Team Online


Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

@Beste Thijs: Prettig dat je je Thijs (eenandere) Misschien aante raden: Noem je dan in het vervolg Thijs II
Op deze site lees je menig artikel over de ernst van de situatie en hoe de meesten er over denken
Wat de politieke partijen er van vinden , lees je hierboven: Samenvatting Verkiezings-programmas.
Wat er allemaal tegen gedaan wordt lees via deze link

http://www.bewonersomgevingschiphol.nl/ Meer evt info: 0297-582336 JanGriese


https://twitter.com/ORSbewoners/with_replies

Geplaatst door Thijs II uit Heiloo

Nu valt mij op: De SGP is op zich ook wel aan onze kant (kun je op zondag niet op hun site bekijken, die is dan dicht) en heeft daarnaast ook nog enkele betere punten dan de rest.
Ik twijfelde sterk om voor groen links te gaan stemmen tot ik in hun verkiezingsprogramma las dat ze met belastingen en verzekeringen een soort ontmoedigingsbeleid voeren voor ZZP-ers. Ook de hypotheekrente aftrek willen ze aan banden leggen. Ben ik tegen, de overheid plukt ons al kaal genoeg.