Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Groen licht voor onderzoek naar ultrafijn stof bij Eindhoven Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 824 
|
 www.dichtbij.nl 
me_vliegtuig_IMG_0706.jpg

Door Arno de Natris, Dichtbijredacteur


EINDHOVEN - Er komt waarschijnlijk een onderzoek naar ultra fijnstof bij Eindhoven Airport. De Gedeputeerde Staten gaan het Rijk vragen Eindhoven te betrekken bij onderzoeken van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Er is al onderzoek gedaan bij Schiphol en daaruit blijkt dat er ongeveer net zoveel ultra fijnstof in de lucht komt door vliegtuigen als door het wegverkeer in de binnenstad. Reden voor de SP om aan de bel te trekken en om eens een echt onderzoek rond Eindhoven van de grond te krijgen.

De SP had zelf al een analyse gemaakt en "had aannemelijk gemaakt dat het vliegverkeer in dicht op de baan gelegen woongebieden als Wintelre, Zand-Oerle, Veldhoven-De Kelen en Eindhoven-Zandrijk tot fors hogere ultra fijnstof concentraties moest leiden."

"De situatie rond vliegveld Eindhoven kan slechts door nader onderzoek worden vastgesteld" en dat onderzoek gaat er dus wellicht komen. In de stad Eindhoven wordt al onderzoek gedaan naar fijnstof met het AiREAS-systeem. Mogelijk wordt dat systeem uitgebreid naar de omgeving van het vliegveld.

Volgens de SP is het heel makkelijk om met eenvoudige technische aanpassingen het fijnstof uit de vliegtuigdampen te krijgen, maar daarvoor zijn internationale afspraken nodig. Nu al scherpere toelatingseisen aan vliegtuigen stellen is echter te voorbarig, zo vindt GS.

Bekijk bericht op "www.dichtbij.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Henk Bartels uit Wintels

Goed dat er een onderzoek gaat komen. Bij Schiphol is het al jaren duidelijk.
De grote vraag is nu: gaat er dan ook daadwerkelijk iets veranderen, zoals minder vliegen, of de beruchte vliegroute 1b bij Wintelre annuleren?
We weten waarschijnlijk het antwoord al!