Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Groei Schiphol onzeker

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1473 
|
 www.telegraaf.nl 
hvs_schiphol_DSC_2513.JPG

Door Yteke de Jong

Schiphol zal in de toekomst nog nauwelijks groeien, als ze haar positie als 'hub' verliest. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving in een aparte studie naar de kwetsbaarheid van de luchthaven.
"Zonder hubfunctie worden in 2050 nog maar 58 miljoen passagiers vervoerd, in plaats van 110 miljoen wanneer de hubfunctie blijft behouden", stelt het rapport. Vorig jaar had de luchthaven 53 miljoen passagiers.

KLM onder druk
Op de nationale luchthaven stappen miljoenen reizigers over, veelal op vluchten van luchtvaartmaatschappij KLM, een zogeheten 'hub-operatie'. Door opkomende luchtvaartcentra elders in de wereld veranderen vervoersstromen en ligt Schiphol mondiaal in een uithoek.
Daarbij staat KLM, die een mondiaal netwerk heeft verknoopt via Schiphol, zelf onder druk door bijvoorbeeld concurrentie uit het Midden-Oosten. Het Planbureau stelt verder dat het verlies van de hubfunctie 'een belangrijke onzekerheid is voor de luchtvaart in Nederland'.

Geluidsnormen
Het Planbureau heeft samen met het Centraal Planbureau gekeken hoe Nederland zich in de komende decennia zal ontwikkelen. Als Schiphol de hubfunctie behoudt, dan kan de luchthaven doorgroeien naar 160 miljoen passagiers per jaar, zo is de verwachting. De huidige geluidsnormen van de luchthaven houden een verdere expansie echter tegen. Alleen door stillere vliegtuigen kan er extra ruimte voor nieuwe vluchten geschapen worden. In de Tweede Kamer bestaat veel zorg over de kwetsbaarheid van Schiphol en luchtvaartmaatschappij KLM.

Bekijk bericht op "www.telegraaf.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door anoniem

Hebben de kamerleden ook enige zorg voor de leefomgeving van de bewoners?
Waarschijnlijk luid dit antwoord nee, als het ja zou zijn dan zouden ze deze bezorgdheid wel een keer uitgesproken hebben.

Laat u niet foppen bij de verkiezingen,stem op een splinter of protest partij.