Gezondheidsraad wil dat overheid meer doet voor schonere lucht
Het kabinet moet meer maatregelen nemen om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. Dat schrijft de Gezondheidsraad dinsdag in een advies over dit onderwerp.
De Nederlandse overheid zou niet moeten uitgaan van de Europese grenswaarden, zoals nu het geval is. Maar de waarden die de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, adviseert zouden moeten worden gehanteerd.
Dit zou betekenen dat grote vervuilers nog meer beperkingen opgelegd zouden moeten krijgen door de overheid.
Nederland voldoet bijna aan de Europese randnormen. Maar luchtverontreiniging levert nog steeds een belangrijke bijdrage aan ziekte en sterfte in Nederland.
Prioriteit
Naar schatting gaat het om 12.000 sterfgevallen per jaar. Na roken vormt luchtverontreiniging een van de belangrijkste risicofactoren om ziek te worden of te overlijden in Nederland.
Het zou prioriteit moeten hebben van de overheid om de concentraties fijnstof en stikstofdioxide afkomstig van het wegverkeer terug te dringen. Vooral dieselvoertuigen zouden sneller van de weg moeten verdwijnen. Ook het aanpakken van de uitstoot van ammoniak in de veehouderij moet voorrang krijgen in het overheidsbeleid, stelt de raad.
Mensenrecht geschonden
Milieudefensie kondigde dinsdag aan in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter vorige maand die de organisatie tegen de Nederlandse staat had aangespannen over schone lucht. De rechtbank in Den Haag oordeelde dat de vorderingen afgewezen moeten worden.
De milieuorganisatie eist - samen met andere organisaties en individuele personen - dat de staat meer doet tegen luchtvervuiling en stelt dat momenteel het "mensenrecht op gezondheid" geschonden wordt.
Geen verdragsbepaling
De rechtbank oordeelde dat de Nederlandse staat niet nu al of op korte termijn aan de richtwaarden van Wereldgezondheidsorganisatie WHO moet voldoen. "Er is geen verdragsbepaling die de staat daartoe verplicht", aldus de motivatie van de rechter.
"Iedereen heeft het recht om gezonde lucht in te ademen. De Staat is verplicht daarvoor te zorgen en moet zich aan de wet houden. Daarom gaan we in beroep", verklaart Anne Knol van de milieuorganisatie.
Door: NU.nl/ANP