Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Gezondheidsraad voert druk op Schiphol op: ‘Uitstoot ultrafijnstof moet omlaag’

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 368 
|
 nhnieuws.nl - 15-09-2021 
C-141_Starlifter_contrail.png
C-141B Starlifter boven Antartica

Door Doron Sajet

Schiphol moet maatregelen nemen om werknemers te beschermen tegen blootstelling aan ultrafijnstof. Dat vindt vakbond FNV. Vandaag maakte de Gezondheidsraad bekend dat Nederland meer moet doen om de uitstoot van ultrafijnstof terug te dringen. Daarbij wijst de raad specifiek op de rol van luchthavens en het vliegverkeer rond Schiphol. Natuur & Milieufederatie Noord-Holland pleit voor een een krimp van de luchtvaart.

De Gezondheidsraad adviseert het demissionaire kabinet om de uitstoot van ultrafijnstof aan te pakken ten behoeve van de gezondheid van de bevolking. Blootstelling aan de piepkleine stofdeeltjes, die vrijkomen door verbranding, kan nadelig zijn voor het hart- en vaatstelsel en luchtwegen. Net als de milieufederatie stelt de Gezondheidsraad een afname van het aantal vluchten voor, en het gebruik van kerosine met een lager zwavelgehalte.

FNV vindt dat Schiphol lang genoeg heeft gewacht met maatregelen tegen ultrafijnstof. De vakbond dringt er al jaren op aan om een onderzoek te starten naar de gevolgen van platformmedewerkers. Vorige week werd bekend dat zo'n onderzoek er komt.

Omwonenden van Schiphol onderzocht
Het liefst had FNV dat de werknemers werden meegenomen in een al lopend RIVM-onderzoek naar de gezondheidsgevolgen voor omwonenden, maar dat bleek niet te combineren. Het onderzoek naar omwonenden van Schiphol is al in 2019 gestart. De resultaten daarvan worden binnenkort bekendgemaakt.

Bekijk bericht op "nhnieuws.nl - 15-09-2021 "

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Ik maak me ook zorgen over de uitstoot in de zogenaamde buitengebieden. Als je de pech hebt om onder een vliegroute te wonen krijgt je daar toch ook met de nodige uitstoot te maken. Weliswaar op wat grotere hoogte en er zal ook wel wat verwaaiing plaatsvinden, maar toch. Het gaat niet meer zoals vroeger om een paar vluchten, maar om een continue file aan vliegtuigen. Waar blijft dat spul. In onze longen?

Geplaatst door C. uit Amsterdam

Als je in Bussum woont midden tussen groen en heel veel bosgebied zou ik me daar toch minder zorgen om maken dan als je leefomgeving te midden van heel veel vrachtautos autos bussen etc vlakbij Schiphol en de vliegtuigen alle kanten op over je dak daveren.

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Ik benijd Amsterdammers daarom niet.