Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Gezondheidseffecten ultrafijn stof rond Schiphol in kaart gebracht

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1003 
|
 blikopnieuws.nl - 07-12-2017 
me_vliegtuig_IMG_0602.jpg

Schiphol - De gezondheidseffecten van ultrafijnstof rond Schiphol worden door het RIVM in een groot onderzoekprogramma in kaart gebracht. Dit heeft het RIVM donderdag bekendgemaakt.

Korte-termijneffect op kinderen

'Binnen dit programma starten onderzoekers van de Universiteit Utrecht deze week met onderzoek naar het korte-termijneffect van ultrafijn stof op de longen van kinderen. Aan dit onderzoek doen ongeveer 200 kinderen tussen 7 en 11 jaar van twee basisscholen in de omgeving van Schiphol mee', aldus het RIVM.

Longfunctie gemeten

De kinderen doen zelf thuis blaastests en houden op laptop, tablet of telefoon een dagboekje bij waarin ze vragen over hun gezondheid beantwoorden. Op de scholen wordt éénmaal per week bij ieder kind een uitgebreidere meting van de longfunctie uitgevoerd. Daarnaast wordt tijdens het schooljaar de luchtverontreiniging bij de scholen gemeten. De resultaten zullen in de loop van 2019 bekend zijn.

Ultrafijn stof

Ultrafijn stof is zo klein dat het lichaam het minder snel opruimt dan grotere deeltjes fijnstof. Daardoor blijft het langer in de longen achter na inademen. Ook kunnen deze deeltjes makkelijker via de longen in het bloed terechtkomen en zo andere organen bereiken. Ultrafijn stof is daardoor mogelijk schadelijker voor de gezondheid dan grotere stofdeeltjes.

Het onderzoekprogramma is bedoeld om daar meer zicht op te krijgen. Ultrafijn stof komt vrij bij verbranding. Bronnen zijn bijvoorbeeld transportmiddelen (auto’s, schepen, vliegtuigen), huishoudens (koken, openhaarden) en de industrie. Ultrafijn stof is altijd in de lucht aanwezig doordat stoffen in de lucht met elkaar reageren of afkomstig van natuurlijke bronnen, zoals heidebranden.

Verschillende onderdelen onderzoeksprogramma

Het RIVM voert, samen met het IRAS (Universiteit Utrecht), GGD Amsterdam, het ECN en het AMC, het onderzoeksprogramma uit. Het onderzoeksprogramma bestaat uit verschillen onderdelen. Waar mogelijk wordt ook gekeken naar ultrafijn stof uit andere bronnen dan de luchtvaart.

Bij het onderzoek wordt de Omgevingsraad Schiphol betrokken, waarin de belanghebbenden uit de regio zijn vertegenwoordigd, zoals de omwonenden van Schiphol en de luchthaven zelf. Meer informatie is te vinden op www.rivm.nl/ultrafijnstofschiphol. Het onderzoek loopt tot medio 2021.

Bekijk bericht op "blikopnieuws.nl - 07-12-2017"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

En ik maar denken dat ze al een paar jaar bezig zijn met dit onderzoek. Is dit een onderdeel van een vertragingstactiek? Nog zo'n onderzoeksinstituut dat samenspant met het ministerie van infrastructuur? En waarom valt dit onderzoek niet onder het ministerie van Volksgezondheid? Ook een schijnbeweging?
En er ligt al een stapel van 100 meter aan onderzoeksresultaten wereldwijd.

Geplaatst door anoniem1

Dit onderzoek komt wel laat,dacht dat men hier 1-2 jaar geleden al mee zou beginnen.
Uitslag in 2021-2022,dus na de beslissing over verdere groei Schiphol en invulling 50/50 regel.
Heeft dit onderzoek dan nog wel enige zin of is het mosterd na de maaltijd?
Men zal uitbreiding van Schiphol nooit terug draaien als die eenmaal in 2020 (of eerder) heeft plaatsgevonden. Vreemde zaak.

Geplaatst door anoniem

De focus op kinderen is ergens ook vreemd. De effecten van ultra fijnstof zijn vooral effecten die zich openbaren op de lange termijn en dus vooral zichtbaar zijn bij mensen die al lang rondom Schiphol wonen. Bij kinderen is van die effecten waarschijnlijk nog niet zo veel te zien dus daar zal men wel een gunstig resultaat krijgen.
Hele onderzoek lijkt politiek gemotiveerd en niet gemotiveerd om echt de effecten op de gezondheid te meten,en mocht er iets ergs uit komen dan is het toch te laat om de groei terug te dragen.

Ja cynisch,maar onlangs weer een rapport over manipulatie bij onderzoeken wodc. Overheid doet het allemaal zelf.