Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Gevaren ultrafijnstof extra reden voor verlengen groeistop Schiphol

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 363 
|
 Bewoners Omgeving Schiphol 
Bewoners_logo_2x.pngBewonersorganisaties in de Omgevingsraad Schiphol (ORS) zijn verbijsterd door de uitkomsten van het RIVM-rapport over de gevaren van ultrafijnstof. Nadat eerder was aangetoond dat de concentraties rond Schiphol hoger zijn dan verwacht, is nu ook gebleken dat de blootstelling ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid. Het feit dat deze heel kleine deeltjes zich in de longen ophopen is extra gevaarlijk. Met name de risico’s voor kinderen zijn schokkend.

Deze tussenresultaten bewijzen dat het onderzoek moet worden uitgebreid tot een groter gebied: niet alleen nabij de luchthaven maar ook onder de routes buiten de geluidscontouren.

Helaas zijn de plannen van de luchtvaartsector om de gevaren te bestrijden verre toekomstmuziek. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bovendien recent aangegeven dat de negatieve gezondheidseffecten van vliegtuiggeluid groter zijn dan eerder gedacht. Het overlijdensrisico door vliegverkeer rondom Schiphol is verder volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) een factor 10 hoger dan risico’s toegestaan voor andere bedrijfsactiviteiten.

Kortom, bewoners rondom Schiphol worden geconfronteerd met stapeling van risico’s met betrekking tot gezondheid en veiligheid. Vandaar dat dit onderzoek alle aanleiding geeft om de noodzakelijke verlenging van het plafond op Schiphol nu definitief te maken.

Bekijk bericht op "Bewoners Omgeving Schiphol"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Geen probleem volgens Pieters Elbers, zie de advertentie 'Fly responsibly' in de krant vandaag. Duurzamer kan haast niet. We gaan een fijne toekomst tegemoet met KLM en Schiphol!

Geplaatst door anoniem1

Een goed punt! Ook onderzoek doen naar het fijnstof in de buitengebieden als daar een hele dag vliegtuigen op 600-900 meter zijn overgekomen. Ik maak mij daar oprecht zorgen over. Het ultra fijnstof klontert allemaal samen in de lucht tot fijnstof en slaat dan neer (ook zichtbaar op tuinmeubilair).

Zou ook graag onderzoek zien naar welke stoffen er precies vrijkomen bij de verbranding. Er worden een heleboel aditieven toegevoegd aan kerosine,anti plop,anti roest en nog vele anderen. Die verbranden ook allemaal en wat daar bij vrijkomt dat weet niemand want de aditieven zijn allemaal geheim. Vanwege concurentie overwegingen zegt men,maar dat kan gewoon niet waar zijn. Ze voegen allemaal vrijwel hetzelfde toe en volgens mij heeft Schiphol ook maar een leverancier van kerosine. Waarom moet het dan geheim blijven.

Geplaatst door Peter uit Badhoevedorp

Ik hoop dat de KLM en Schiphol baasjes samen met onze rechtse politici ooit in de toekomst nog eens berecht worden voor de misdaden die ze willens en wetens begaan. Miljarden van ons geld pakken ze ieder jaar af om vervolgens herrie en vervuiling voor terug te geven.