Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Gemiste kans’: Staat machteloos bij verkoop KLM

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1161 
|
 volkskrant.nl 
hv_overig_2692.jpeg

Door: Wilco Dekker, Eric van den Outenaar

De overheid heeft niet het eerste recht KLM te kopen, mocht AirFrance de Nederlandse dochter afstoten. Dat blijkt uit documenten die de Volkskrant via een WOB-verzoek kreeg.

De KLM staat er helemaal alleen voor, mocht het fusiebedrijf AirFrance-KLM dieper in financiële problemen komen. De Nederlandse staat heeft verzuimd een zogeheten terugkoopoptie af te spreken voor KLM. De overheid heeft daardoor niet het eerste recht KLM te kopen, mocht AirFrance uit geldzorgen de Nederlandse dochter willen afstoten.

Dat valt af te leiden uit de nieuwe documenten over de verkoop van KLM in 2003, die de Volkskrant met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) heeft gekregen.

Hoogleraar Hans Schenk, die al jaren de rol van de overheid bij bedrijven bestudeert, noemt het niet opnemen van een terugkooprecht 'een serieuze gemiste kans'. Door het niet opnemen van een terugkooprecht heeft de staat volgens de Utrechtse econoom de kans laten lopen in het geval van problemen serieuze invloed te krijgen op de toekomst 'van dit publieke belang'. Volgens Schenk, komt dat door de 'beperkte visie op de rol van de overheid in een economie'. Die is vooral beïnvloed door de gangbare economische opvattingen dat 'we' er slechts voor hoeven te zorgen dat de markt zo veel mogelijk vrij is De idee is dat ondernemingen er met de bestaande regelgeving dan voor zorgen dat we er niet meer naar om hoeven te kijken, aldus de hoogleraar.

De garanties die de Staat heeft bedongen bij de fusie van KLM met AirFrance bleken al vanaf 2003 boterzacht

Lees het volledige artikel via onderstaande link naar De Volkskrant

Bekijk bericht op "volkskrant.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door anoniem

De klm kopen?
Ha ha ha zijn ze nou helemaal gek geworden,het idee alleen al.
De overheid is juist steeds meer aan het privatiseren,spoor post,nutsbedrijven kabel.
En dan zouden ze dat nu ineens omdraaien door bedrijven te nationaliseren?
Doet me denken aan het communism uit de vorige eeuw.

Dit idee is toch wel heel bizar te noemen.