Gemeenten willen compensatie voor vliegherrie

Door Koen van Eijk
De colleges van b en w van de BUCH-gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo vragen in een gezamenlijke brief aan minister Cora van Nieuwenhuizen van infrastructuur en waterstaat om compensatie voor de extra nachtelijke vlieghinder.
Sinds mei 2015 maakt al het nachtelijk vliegverkeer alleen gebruik van de westelijke aanvliegroute om vervolgens op de Polderbaan te landen.
Het bleek niet langer mogelijk om al het vliegverkeer in de nacht vanuit het oosten en westen over smalle ’vliegpaden’ boven dunbevolkte gebieden te laten samenkomen.
Software
De verklaring van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) was dat de software ontoereikend was om de vanuit west en oost komende vliegtuigen veilig te laten ’ritsen’ bij het inzetten van de landing. Destijds vertelde LVNL erbij dat het ging om een tijdelijke situatie en het een kwestie was van wachten op moderne apparatuur. Maar inmiddels is het drie jaar verder en is tijdelijk permanent geworden.
De afsluiting van de oostelijke aanvliegroute (Artip2c) leidt tot extra hinder voor de inwoners van de vier BUCH-gemeenten. Volgens een gezamenlijk persbericht is het aantal klachten in de vier gemeenten sterk toegenomen. Uit onderzoek van de GGD Hollands Noorden blijkt dat de slaapverstoring door vliegverkeer veel hoger is dan uit berekeningen van het ministerie blijkt.
’De gemeenten verlangen duidelijkheid omtrent de heropening van de oostelijke aanvliegroute en bij langdurige uitstel bovendien compensatie. De meest voor de hand liggende compensatie is het terugbrengen van het aantal nachtvluchten tot het niveau van het aantal dat voor mei 2015 via de westelijke aanvliegroute naar de Polderbaan vloog’, aldus de vier gemeenten. Wethouder Marcel Steeman van Castricum, die Schiphol in zijn portefeuille heeft, noemt de vraag om compensatie ’stevig’. „Zo ver zijn we tot nu toe niet gegaan.” Ook een bijdrage voor bijvoorbeeld geluidsisolatie in woningen zou een vorm van compensatie kunnen zijn.
Nieuwsgierig
Volgens hem zijn ook andere gemeenten - de IJmond-gemeenten, Alkmaar - nieuwsgierig hoe de minister op de brief zal reageren.
Steeman: „Het alternatief dat ons is aangeboden, is vliegen via de westelijke route en via de oostelijke route maar dan zonder glijvluchten. Vanwege dat computerprobleem dus. In dat geval moeten de piloten handmatig vliegen met bijremmen en gasgeven. Dan gaan de motoren brullen en dat is wat we niet willen. We vragen de minister om een goede oplossing en anders willen we compensatie.”
Geplaatst door BS uit Castricum