Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Gemeente Nieuwkoop in beroep tegen natuurvergunning Schiphol

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 225 
|
 rtlnieuws.nl - 08-12-2023 
judge-gavel-1461998219JBc.jpg

De gemeente Nieuwkoop gaat procederen tegen de staat. Die verleende eind september een natuurvergunning aan luchthaven Schiphol om 440.000 en tijdelijk 500.000 vluchten per jaar af te handelen. De gemeenteraad van Nieuwkoop is het daar niet mee eens.

Dat bleek donderdagavond tijdens een ingelaste raadsvergadering. Het is uitzonderlijk dat een gemeente een juridische procedure start tegen de Rijksoverheid. Maar de gemeenteraad was unaniem en het college steunde het besluit.

Morele verplichting
In een besloten bijeenkomst besprak de raad een advies van de huisadvocaat van de gemeente die het 'aannemelijk' noemde dat de verleende vergunning 'juridische gebreken' vertoont. De gemeente zou daarom 'een deugdelijk onderbouwde beroepsprocedure' kunnen doorzetten.

Eerst werd er achter gesloten deuren gepraat. Vervolgens waren de verschillende fracties er in de openbare raadszitting snel uit. “We hebben een morele verplichting naar boeren en industrie om deze stap te zetten”, merkte fractielid Guus Elkhuizen van Samen beter Nieuwkoop op.

Nieuwkoop is een gemeente in Zuid-Holland en ligt in het Groene Hart van Nederland. In de omgeving liggen de Natura2000-gebieden Nieuwkoopse plassen en De Haeck, die bestaan uit veenplassen, overgangsveen en moerasheide. Het zijn kwetsbare natuurgebieden die te lijden hebben onder de stikstofneerslag die mede veroorzaakt wordt door vliegverkeer vanaf Schiphol.

Volgend jaar verder
Nieuwkoop is niet de enige partij die naar de rechter stapt om de natuurvergunning aan te vechten. Eerder werd al duidelijk dat Mobilisation for the Environment (MOB) dit ook doet. MOB trekt daarbij op met andere natuurorganisaties en een vereniging van inwoners van Nieuwkoop die bezorgd zijn over de milieueffecten die Schiphol veroorzaakt.

De rechtbank Den Haag behandelt de beroepen vermoedelijk halverwege volgend jaar.

Bekijk bericht op "rtlnieuws.nl - 08-12-2023 "

Reacties op dit bericht