Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Gemeente Amsterdam wil dat Schiphol ‘serieus krimpt’ naar 400.000 vluchten

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 244 
|
 NOS 
Amsterdam.jpeg

De gemeente Amsterdam wil dat Schiphol "serieus krimpt" om de geluidshinder en uitstoot te verminderen. Het college van burgemeester en wethouders wil dat het aantal vluchten omlaaggaat naar maximaal 400.000 per jaar.

"Doorgaan op dezelfde voet, of zelfs uitbreiden en groeien, kan niet meer. Dit gaat ten koste van de leefomgeving van de regio Schiphol en de kwaliteit van leven van haar inwoners", schrijft het college aan de gemeenteraad.

Eind vorig jaar kondigde de gemeente ook al aan een kleiner Schiphol te willen, met maximaal 440.000 vluchten. De nieuwe eis gaat nu dus nog een stukje verder.

Kabinet wil juist minder krimp


Met dit nieuwe standpunt gaat de gemeente Amsterdam lijnrecht in tegen demissionair minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat). Hij maakte vorige maand juist bekend dat dankzij een aantal maatregelen het maximale aantal vluchten weer omhoog kon, naar 470.000 vluchten.

Ook over de nachtvluchten verschillen de standpunten. Minister Harbers wil dat vanaf volgend jaar tussen 23.00 uur en 07.00 uur geen lawaaiige toestellen meer van en naar de luchthaven vliegen. Amsterdam gaat dat niet ver genoeg: de hoofdstad wil dat er op die tijden geen enkel vliegtuig meer landt of opstijgt.

Nieuwe kabinet: geen krimp


Het nieuwe kabinet lijkt ook niet te sturen op krimp. In het hoofdlijnenakkoord staat dat Schiphol op de langere termijn kan groeien, met stillere en schonere vliegtuigen.

Daarnaast zei kandidaat-minister Madlener (PVV, Infrastructuur en Milieu) vorige week in de hoorzitting dat de gezondheid van omwonenden belangrijk is, maar dat Schiphol wat hem betreft niet hoeft te krimpen.

Luchthaven Schiphol is voor bijna 70 procent in handen van de Nederlandse staat. De gemeente Amsterdam heeft 20 procent van de aandelen en zegt zich als activistisch aandeelhouder op te stellen.

Daarbij zijn de pijlen niet alleen gericht op krimp van de luchthaven. Volgens de gemeente moeten ook de beloningen voor het bestuur en de raad van commissarissen van Schiphol omlaag

Bekijk bericht op "NOS"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Ed uit Oegstgeest

Beter laat dan nooit zullen we dan maar denken.....

Geplaatst door Jaap de Groot uit Bussum

Ook 400.000 vliegbewegingen is best nog wel veel. In 2023 waren dat er 451.904 (inclusief 21.062 vliegbewegingen door general aviation: helikopters en privé jets ). Als dat er 31.000 of 52.000 minder worden (niet duidelijk of de 400.000 in- of exclusief general aviation is), zullen de omwonenden er niet veel van merken. Het gevaar van groei is in ieder geval wel bezworen, zolang het duurt.
Maar een totaal verbod op nachtvluchten tussen 23:00 - 07:00 zou voor heel veel omwonenden een grote sprong voorwaarts zijn. Hopelijk gaan andere gemeenten, liefst de hele BRS, Amsterdam hier in steunen.
Welke gemeenten gaan kleur bekennen?

Reageren?

Let op! Door het plaatsen van een reactie gaat u akkoord met onze huisregels.