Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Geluidsoverlast of niet: Eindhoven Airport hoeft geen schadevergoeding te betalen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1118 
|
 omroepbrabant.nl 
gh_vliegtuig_030504_1902GNDSC02129.jpg

DEN BOSCH - Eindhoven Airport hoeft een inwoner van Veldhoven geen schadevergoeding te betalen. De rechtbank in Den Bosch bepaalde dit dinsdag. De Veldhovenaar was naar de rechter gestapt, omdat hij zegt dat vliegtuigen hem steeds meer geluidsoverlast bezorgen.

De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en de minister van Defensie hadden zijn verzoek in maart 2015 al afgewezen. Daarop schakelde de Veldhovenaar de rechter in en die gaf hem ook ongelijk.

De bewindslieden namen hun besluit op basis van een advies van een onafhankelijke commissie. Dat kwam er op neer dat de schade die de man uit Veldhoven stelt te hebben geleden, voor zijn eigen rekening komt.

'Nooit overschreden'
Hij kocht in 1993 en 2009 een huis en wist toen dat hij rekening moest houden met een toename van de burgervluchten van en naar de militaire vliegbasis. Bovendien zijn vastgestelde geluidsgrenzen nooit overschreden, staat in het advies.

De omwonende is het er helemaal niet mee eens. Hij spreekt van onduidelijke geluidsnormen en een niet voorzienbare toename. Ook verwijst hij naar een rapport van de GGD Brabant-Zuidoost, dat anders tegen geluidhinder aankijkt.

Hoe dan ook: de man had volgens de rechtbank de schade in kunnen calculeren. De staatssecretaris en de minister hebben dan ook terecht de adviezen van de commissie gevolgd, aldus de rechter.

Minder klachten
Jaarlijks komen er bij Eindhoven Airport (maar ook de andere luchthavens in Brabant) duizenden klachten binnen over geluidsoverlast. Vorig jaar was er, ondanks de toename van het aantal vluchten, sprake van een daling naar 22.906. Hiermee kwam er een einde aan de grote toename van het aantal klachten over het vliegveld in Eindhoven.

'Moedeloosheid bij tegenstanders'
Klaas Kopinga, voorzitter van de Belangenvereniging Omwonenden Welschap (BOW), denkt dat tegenstanders zich uit moedeloosheid en machteloosheid hebben neergelegd bij de toename van het vliegverkeer.

Bekijk bericht op "omroepbrabant.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

Zo gaat dat tegenwoordig... .. Men gaat minder klagen, ... Daar rekent de Sector natuurlijk op.

Geplaatst door Dirk uit Heiloo

Moedeloos en machteloos, dat is de juiste omschrijving. Melding maken van overlast lijkt zinloos, de hinder neemt toe en door te sjoemelen met cijfers lijkt het net alsof er aan hinder reductie wordt gedaan, zelfs een rechter trapt er in. De werkelijkheid ligt heel anders, er is wel degelijk sprake van overlast die toeneemt, steeds meer mensen raken het melden moe omdat het meer tijd kost dan resultaat oplevert. Men moet het maar gewoon slikken, de overlast van vliegtuigen maakt steeds meer gebieden praktisch onbewoonbaar en de overheid weet dit donders-goed. Ze doen er alleen niets aan omdat het geld oplevert, en geld is nou eenmaal belangrijker dan de gezondheid van de inwoners. En tegen de tijd dat het te ver is gegaan, er mensen met medische klachten rondlopen die de zorg weer duurder maken, dan is er een ander kabinet, lossen die het maar op. Vooruitdenken en meedenken met de bewoners van het land lijken nergens op de agenda van onze politiek voor te komen, het kan ze simpelweg niets schelen of je in een ongezonde omgeving woont, als je maar geld oplevert en verder je smoel houdt.

Tuurlijk weet je dat je een toename van geluidshinder van vliegtuigen kunt verwachten als je een huis koopt, het hele land gaat binnen enkele jaren gebukt onder een deken van vliegtuiggeweld in de lucht want Schiphol groeit ongeremd verder. Alleen dat de kabaal en overlast zo erg zou zijn als nu blijkt en alleen maar lijkt toe te nemen, dat had toch niemand kunnen weten, we gaan er toch nog (hoe naïef) allemaal vanuit dat onze overheid zich inspant voor onze leefomgeving?

Geplaatst door V.O.S.

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Ook wij in de gemeente Uitgeest, hebben in de loop der tijd, steeds meer herrie en vervuiling over ons heen gekregen van vliegtuigen.
Wij woonden er al, Schiphol is naar ons toegekomen !

Stel dat een rechter de sector aansprakelijk zou stellen voor het opzettelijk verpesten van de woonomgeving, dan kan Schiphol wel sluiten?
Een claim indienen is op voorhand al kansloos, de macht ligt immers bij de sector (Schiphol / overheid) en van beide hoef je als inwoner helemaal geen emphatie te verwachten.
Waneer de tijd daar is, indien vrijwel heel Nederland onder een permanente deken van herrie en vervuiling ligt, wordt misschien ook de politiek in Nederland, wakker.
Maar voor als nog, de sector is als een kip met gouden eieren voor de Nederlandse Staat.

De Nederlandse Staat, schendt artikel 21 van de Nederlandse grondwet.
De Nederlandse Staat, maakt zich schuldig aan belangenverstrengeling met de Schipholgroep.