Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Geluidsberekeningen Schiphol kloppen opnieuw niet

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 767 
|
 RTLZ 
schiphol_DSC_3246.JPG

Mag Schiphol uitbreiden of niet? Die politiek gevoelige vraag wordt voorlopig niet beantwoord. De reden: een belangrijk adviesrapport verschijnt minimaal twee maanden later dan gepland, omdat de geluidsberekeningen niet kloppen. Dat zegt een woordvoerder van Schiphol tegen RTL Z.

Het is niet voor het eerst dat de geluidsberekeningen rond Schiphol ondeugdelijk blijken te zijn.

Volgens de huidige regels mag Schiphol tot 2021 maximaal 500.000 starts en landingen per jaar uitvoeren. Afgelopen jaar zat de luchthaven al bijna aan dat plafond (497.000).

Verder groeien


Het is voor Schiphol dus van groot belang dat de politiek toestemming geeft om vanaf 2021 verder te mogen groeien. Maar de politiek wacht eerst op een milieueffectrapportage (MER), waarin wordt onderzocht wat de effecten van eventuele groei zijn op de omgeving van Schiphol.

De MER wordt opgesteld door Schiphol zelf, maar wordt ook bekeken en beoordeeld door de Omgevingsraad (omwonenden en omliggende gemeenten) en een onafhankelijke MER-commissie. Daarna gaat de MER naar de Tweede Kamer.
'Afrondende fase'

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur beloofde de Tweede Kamer eerder dat de MER voor het zomerreces verstuurd zou worden, en schreef gisteren nog in een brief aan de Kamer dat de MER in een 'afrondende fase' zat.

Maar volgens een woordvoerder van Schiphol moeten bepaalde geluidsberekeningen herzien worden, omdat ze na interne controle niet blijken te kloppen. "Dat kan vrij snel gedaan worden, maar omdat de zomervakantie er nu aankomt, zal de MER pas na de zomer aan de Omgevingsraad worden aangeboden", aldus de woordvoerder.

Jaren gesteggel


Over de mogelijke uitbreiding van Schiphol wordt al jaren gesteggeld. Schiphol publiceerde in 2016 een MER die op last van de onafhankelijke MER-commissie moest worden teruggetrokken, omdat de geluids- en milieuoverlast op een verkeerde manier berekend waren.

Afgelopen jaar zou een nieuw rapport worden gepresenteerd, maar deze keer twijfelde het ministerie aan de juistheid van de geluidsberekeningen. Schiphol moest de MER dus opnieuw herzien en zou voor deze zomer met een nieuw rapport komen. Omdat er nu opnieuw een fout in de geluidsberekeningen blijkt te zitten, wordt dat zeker twee maanden uitgesteld.

Bekijk bericht op "RTLZ"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

De berekeningen kloppen al jaren niet! Maar dat krijg je he.......met die 2 petten politiek zo als onlangs in de media verscheen.
De burger is weer de Sjaak en kan brullen wat ze wil, maar deze legale maffia praktijken worden gewoon getolereerd door de Haagse Pluche!

Schande, sloop deze planeet maar, gelukkig ben ik de 50 gepasseerd en zal ik de klimaaat catastrofe niet zo zeer mee maken. Helaas voor mijn dochter ( waarvoor ik nu strijd ) zal zij moeten verhuizen omdat de zeespiegel stijgt en NL verzuipt. Ik zal het maar niet hebben over fijnstof....

Lang leve de MER, het middel om een kromme banaan recht te rekenen.

Geplaatst door Janna uit Amsterdam osdorp

Had iemand gedacht dat de berekeningen zouden kloppen dan?
Wat een naïviteit! Wij... wonenden en alle anderen die overlast ervaren .. weten dat al jaaaren!

Geplaatst door anoniem1

Wanhopig probeert Schiphol geluids ruimte te vinden. Het is onmogelijk want die ruimte is er niet. Proberen maar weer een andere reken methode,nee dat werkt ook niet. Nu dan maar de uitkomst publiceren waaruit blijkt dat groei niet kan?
Nee dat nooit,we hebben nog niet alle mogelijke reken methodes geprobeerd en in het uiterste geval is uitstel nog altijd beter dan nu al de nederlaag erkennen. Wie weet wat er allemaal nog kan veranderen in de komende tijd.

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Afgezien van de constatering dat berekeningen blijkbaar niet kloppen zijn ook de normen discutabel. De zgn. Kosten eenheid (Ke) neemt geluid beneden de 65 db(A) niet mee, de nieuwe lden norm is hieraan gelijkwaardig gemaakt op een niet-transparante wijze. Deze normen zijn helaas in wetten verankerd, en daar ligt nu het grote probleem. Ook in het feit dat geluid van boven overal terechtkomt en de meeste huizen niet optimaal bescherming bieden hiertegen. De normen rammelen en ook de handhaving ervan stelt niets voor. Zo worden we allemaal voor de gek gehouden.