Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Geluid schadelijker dan we vaak denken

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 690 
|
 digikrant.noordhollandsdagblad.nl 
PVRC_-_mannetje_kaal-2.jpg

Frans van den Berg

AMSTERDAM,,Geluid is schadelijker voor de gezondheid dan we vaak denken’’, stelt Kim White die deze maand aan de VU promoveert op de effecten van vliegtuiggeluid.

Voor het onderzoek werden zeven proefopstellingen gedaan met deelnemers. Bij een ervan kregen zij verschillende geluiden te horen. Vliegtuiggeluid werd als hinderlijker ervaren dan wegverkeer of dan een ruis met hetzelfde geluidsniveau als het vliegtuig.

,,Ook mensen die gevoeliger zijn voor geluid, reageren heftiger. Zij hebben een hogere hartslag. Maar ook wanneer er geen geluid is, is hun hartslag al hoger. Blijkbaar zitten zij constant onder spanning”, denkt White.

Bij alle deelnemers werd een hogere hartslag gemeten en wel van gemiddeld acht slagen per minuut. „Meer stress werd niet aangetoond, maar wel werken de herstelprocessen van het lichaam langzamer. Eerdere onderzoeken toonden al meer hart- en vaatziekten aan door vlieg- en wegverkeer.”

Verder wordt het slaapproces door geluid verstoord. ,,Ook bij mensen die zeggen er geen last van te hebben, reageert het lichaam. Dan ga je van een diepe naar een minder diepe slaap. Dat merk je niet, behalve dat je minder uitgerust bent. Of ze worden toch wakker, maar dan is het vliegtuig al weer voorbij, zodat ze zich weer omdraaien en verder slapen. Ongeacht hoe lang mensen er al wonen, hun lichaam blijft op het geluid reageren.”

Bekijk bericht op "digikrant.noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Ca. 1.3 M inwoners zijn er binnen de 45 dB(A) Lden contour in regio Schiphol. Volgens de WHO aanbevelingen lopen deze risico op gezondheidsschade. En dan wil men nog groeien ook. Hoe kan je het verkopen? En dan zeg ik nog niets over het klimaat.