Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Gelderse natuurclubs: Opening Lelystad Airport funest voor Veluwse natuur

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 105 
|
 gelderlander.nl - 19-02-2019 
logo_natuur_en_milieu.jpg

Door Paul Hartman

De opening van Lelystad Airport is funest voor de Veluwse natuur. Dat schrijven de gezamenlijke Gelderse natuurorganisaties in een brief aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW).

‘Nu al hebben heideveentjes, zandverstuivingen en heischrale graslanden zwaar te lijden onder de stikstofdepositie. Als dit verder toeneemt door de laag overvliegende vliegtuigen, komt deze natuur nog verder in het gedrang’, zo staat te lezen in de brief, die is ondertekend door de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF), Landschapsbeheer Gelderland, Natuurmonumenten en Geldersch Landschap & Kasteelen.

Net als een groot aantal Veluwse gemeenten, roepen de organisaties de minister op eerst te komen tot een herindeling van het luchtruim, voordat het nieuwe Lelystad Airport open kan.

Wat de opening van de polderluchthaven betekent voor de Veluwse natuur, is volgens de organisaties onvoldoende onderzocht. Zij willen daarom dat dit inzichtelijk wordt gemaakt. De natuurclubs wijzen de minister er daarnaast op dat de toename van het aantal vliegbewegingen in strijd is met het Klimaatakkoord. ‘Nederland ontkomt er niet aan om groei van het vliegverkeer van en naar Nederland in de nabije toekomst te voorkomen en op termijn zelfs over te gaan tot krimp’.

Bekijk bericht op "gelderlander.nl - 19-02-2019"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim

Irritant die term "natuurclubs". Nogal denigrerend, terwijl dit soort organisaties een wezenlijke bijdrage leveren aan de bescherming en verbetering van onder andere onze natuur, veelal ondersteund door grote aantallen vrijwilligers.
De schrijver, Paul Hartman, bedoeld het hopelijk niet denigrerend.