Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Geen vluchten, wel alvast luchtverkeersleiding op Lelystad Airport: ‘Wat een arrogantie’

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 618 
|
 destentor.nl - 11-09-1019 
Euro_banknotes.png

Door Paolo Laconi

Hoewel er voorlopig nog geen airline vertrekt krijgt Lelystad Airport vanaf november volledige luchtverkeersleiding. ,,Er wordt voor tonnen belastinggeld over de balk gesmeten.”

In totaal gaan er vanaf 7 november 24 luchtverkeersleiders (waarvan 11 assistenten) aan de slag op het toekomstige vakantievliegveld. Zij nemen hun intrek in de vorig jaar verhoogde verkeerstoren en zullen zich voorlopig bezighouden met het begeleiden van de kleine, recreatieve luchtvaart. Die is nu al decennia gewend om ‘op zicht’ en zonder toestemming van luchtverkeersleiders te opereren.

Toestemming
,,De huidige gebruikers gaan vliegen in een gecontroleerde luchthavenomgeving”, legt Maj-Britt van Raalte van Luchtverkeersleiding Nederland uit. ,,Dit betekent dat zij rekening moeten houden met de procedures die daarbij horen, bijvoorbeeld toestemming van de luchtverkeersleiding om te starten of landen.”

Hoewel de opening van het vakantievliegveld tot nader orde is uitgesteld, wil minister Van Nieuwenhuizen niet tornen aan de geplande invoering van luchtverkeersleiding. Zo kunnen zowel de luchtverkeersleiding als de huidige gebruikers van de luchthaven alvast ervaring opdoen, is haar redenatie. ,,Op het moment dat de Tweede Kamer besluit dat Lelystad open kan, zijn we klaar om te starten.”

Binnenkort start een voorlichtingscampagne waarin gebruikers krijgen uitgelegd wat er voor hen veranderd en hoe zij voortaan zullen moeten opereren.

‘Wanhoopsgebaar’
De invoering van luchtverkeersleiding gaat niet voor een appel en een ei. Een luchtverkeersleider verdient afhankelijk van ervaring tussen de 80 en 120 duizend euro per jaar. Een jaar luchtverkeersleiding op Lelystad Airport kost dus al snel ruim 1 miljoen euro. Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren noemt de introductie van luchtverkeersleiding ‘een wanhoopsgebaar’.

Ook actiegroepen zijn niet blij met de invoering. ,,Wat een arrogantie”, zegt Jaap Kloosterziel van Red de Veluwe. ,,Ze willen laten zien dat het vliegveld opengaat maar dat is helemaal niet zeker en gaat echt nog jaren duren omdat ze geen vergunning hebben voor de uitstoot van stikstof. Op deze manier worden er tonnen belastinggeld over de balk gesmeten voor dure luchtverkeersleiders. Het past wel bij de luchtvaart: met een glimlach doen alsof er niets aan de hand is terwijl het een grote puinhoop is.”

Bekijk bericht op "destentor.nl - 11-09-1019"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Ed uit Oegstgeest

Plots geen tekort meer aan luchtverkeersleiders?!