Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Geen opening Lelystad Airport voor advies Remkes

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 856 
|
 omroepflevoland.nl - 26-09-2019 
Logo_PvdD.jpg

Beslissingen over het openen van Lelystad Airport moeten worden uitgesteld, totdat de Commissie Remkes een advies geeft over de stikstofuitstoot door de luchtvaartsector. Dat is de strekking van een motie die de Tweede Kamer-fracties van de Partij voor de Dieren, de SP en GroenLinks donderdag hebben ingediend.

Woensdag werd duidelijk dat het advies van Remkes voor de luchtvaart volgend jaar mei komt. De commissie-Remkes heeft meer tijd nodig om de effecten van de stikstofuitstoot door de luchtvaart te onderzoeken. Volgens een woordvoerder van de commissie gaat die in het advies niet specifiek in op Lelystad Airport, maar zal zij de luchtvaart in zijn geheel benoemen.

Tweede Kamerlid Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren verwacht dat het rapport op krimp van de luchtvaart aan zal sturen. Maar ongeacht wat er precies instaat: voor dat bekend is zou het vliegveld niet open moeten gaan vindt Van Raan. "Het ligt voor de hand dat als je weet dat er een rapport komt, je dan niet een vliegveld gaat openen. Dus willen we in ieder geval wachten tot dat moment."

Motie in stemming
Minister Van Nieuwenhuizen vroeg Van Raan om de motie dinsdag niet in stemming te brengen, totdat het kabinet begin oktober een eerste reactie over het advies van Remkes heeft uitgebracht. Van Raan gaf in het debat aan dat hij hierover nadenkt. Hij laat vrijdag aan Omroep Flevoland weten dat hij de motie dinsdag wel in stemming brengt. "Als je erover nadenkt is het een bizar voorstel. Het rapport dat nu is uitgebracht gaat helemaal niet over de luchtvaart. Dus het is vreemd dat de minister dat verzoek doet", aldus Van Raan.

Gedeputeerde Harold Hofstra van de provincie gaf woensdag aan er vooralsnog vanuit te gaan dat het vliegveld in Lelystad desondanks in 2020 open gaat voor vakantievluchten. Tegenstanders van het vliegveld zoals de Stichting Red de Veluwe en Milieudefensie vinden dat Lelystad Airport van de baan moet, om de stikstofuitstoot te verlagen.

Bekijk bericht op "omroepflevoland.nl - 26-09-2019 "

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Ook al zou de stikstofemissie door de luchtvaart wel meevallen, de CO2 emissie zal de komende jaren sterk gaan toenemen door de te verwachten groei. Met bio-brandstoffen en zgn. 'stille en zuinige vliegtuigen' komen we er niet, want de groei zal het voordeel tenietdoen.