Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Geen geluidsoverlast door komst helihaven op Ypenburg

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1145 
|
 omroepwest.nl 
hv_overig_1504.jpeg

DEN HAAG - De bewoners van Ypenburg hoeven niet te vrezen voor geluidsoverlast door een nieuwe helikopterhaven bij hen in de buurt.
Volgens de initiatiefnemers valt het geluid dat de helikopters veroorzaken in het niet bij dat van de naastgelegen snelwegen. Ook stijgen de helikopters snel naar grote hoogte, dus ze scheren ook niet vlak boven de huizen. Bovendien veroorzaken moderne types nauwelijks herrie.

Gisteren werd bekend dat het bedrijf HeliPlan een helikopterhaven wil gaan exploiteren op Ypenburg. Het bedrijf maakt alleen het stijgen en landen mogelijk, het heeft zelf geen helikopters in bezit.

Tientallen vluchten per jaar
Directeur Lucas van Manen zegt dat er waarschijnlijk enkele tientallen vluchten per jaar gaan worden uitgevoerd. Als de economische crisis voorbij is, worden dat er wellicht maximaal 50 tot 100.
Het bedrijf voerde ook al vluchten uit vanaf het Norfolkterrein in Scheveningen.

Provincie moet nog toestemming geven
De provincie Zuid-Holland moet nog toestemming geven voor de komst van de helihaven. Provinciale Staten neemt daarover waarschijnlijk in de 1ste helft van volgen jaar een beslissing, zegt een woordvoerder.

Tegen dat besluit kunnen omwonenden bezwaar maken. Maar Van Manen is er geen reden voor grote zorgen. 'Ik denk niet dat je er iets van merkt. Het is geen politiehelikopter die boven je huis hangt omdat een criminele organisatie weet ik wat aan het doen is.'

Leuke rondvluchten
Het idee is bijvoorbeeld dat mensen vanaf Ypenburg leuke rondvluchten boven Den Haag kunnen maken, dat er archeologisch onderzoek vanuit de lucht kan worden gedaan. En dat topmensen van bedrijven snel op hun bestemming kunnen zijn. 'Het is altijd spectaculair om met een helikopter te lucht in te gaan. Dat is een belevenis.'

Ook noemt Van manen het 'belangrijk' dat de internationale stad van vrede en recht Den Haag een helihaven krijgt. Het zorgt ervoor dat de 'kwaliteit' van de stad toeneemt omdat hij ook in een geval van een verkeersinfarct op de weg bereikbaar blijft.

Bekijk bericht op "omroepwest.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Gerard uit Castricum

Vrijwel geluidloze helikopters ??

In het algemeen is het een valide overweging om vliegverkeer juist over reeds rumoerig gebied te loodsen. Daar valt dan immers de herrie van het vliegverkeer minder op dan in de stille gebieden waarvan onze regio ooit deel uitmaakte. Geluidsoverlast is immers (deels) een relatief begrip. Maar ja, er wonen in die stille gebieden minder mensen, ze mogen als minderheid kennelijk gemangeld worden door de meerderheid in de rumoerige gebieden die er anders over denkt.
Zo gaat het al jaren en zo zal het straks ook gaan in de ORS.