Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Geen ‘fuel dump’ in Krommenie

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 910 
|
 De Orkaan 
Dagje_Schiphol_hvs.JPG

Volgens de Luchtverkeersleiding Nederland is de ‘petroleumachtige’ neerslag die zondag in Krommenie viel, niet het gevolg van een ‘fuel dump’.

Zondag werd gestart vanaf de Polderbaan. Ter hoogte van Krommenie hebben vliegtuigen zo hoog* gevlogen dat de brandstof verneveld zijn. Overigens is er geen fuel dump gemeld bij de Luchtverkeersleiding.

Als een vliegtuig brandstof loost is het verplicht dat te melden. Eigenlijk gebeurt het alleen in bijzondere gevallen.

De Luchtverkeersleiding heeft op verzoek van De Orkaan alle verslagen van die dag doorgenomen en kan geen verklaring vinden voor deze vlekken. Dat het uit de lucht kwam staat echter vast. Aanvankelijk opperde de verkeersleiding dat het wellicht een sportvliegtuig kunnen zijn maar na het checken van de aanvliegroutes werd ook die suggestie verworpen.

De Orkaan heeft aan de Omgevingsdienst Noordzeekanaal gevraagd of zij meer informatie kunnen geven over waar de vlekken vandaan komen. Zodra daar duidelijkheid over is, berichten we daarover (update: de Omgevingsdienst is niet bevoegd om uit te zoeken wat het is geweest).

Josefien Gigengack die het filmpje maakte van de gevolgen van de mysterieuze ‘dump’ heeft resten van de vlekken bewaard. Uit de reacties bij het artikel bleek dat dergelijke vlekken eerder ook in Saendelft zijn aangetroffen.

Boekbinder Erik Schots rook zondag aan het begin van de avond in zijn atelier achter de Noorderhoofdstraat de indringende ‘petroleumachtige’ geur. De volgende dag zag hij dat het Zaanse houten pandje en de planten in zijn tuin onder de vlekken zaten.

In de eerste versie was sprake van een hoogte van 6000 meter. We hebben bij het informatie inwinnen meter en ‘voet’ (feet) door elkaar gehaald, het zou 2000 meter zijn geweest. Op Omgevingsinfoschiphol.nl is te zien op zondagmiddag 19 mei de Polderbaan werd gebruikt voor vertrekkende vliegtuigen. In de buurt van Krommenie worden hoogtes van 1500 à 2000 meter gehaald. Aankomende toestellen vliegen lager.

Bekijk bericht op "De Orkaan"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door M. uit Heemskerk uit Heemskerk

Dit kan toch niet. En vooral dat de omgevingsdienst niet bevoegd is dit te onderzoeken. Hoe worden dan de schuldigen berecht? Dit schaad onze gezondheid, voedselvoorziening en deze troep komt zeker in het grondwater. Dan hebben we het nog niet over jonge kinderen en zwangere.

Ik heb alvast de Europese petitie getekend tegen de ontheffing van accijns op kerosine. Teken ook!

https://www.endingaviationfueltaxexemption.eu