Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Gedeputeerde: ‘Vliegveldje’ Twente wordt nooit luchthaven

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 998 
|
 www.tubantia.nl 
hv_overig_1504.jpeg

ENSCHEDE - Hij kan het niet duidelijk genoeg zeggen. Met maximaal 20.000 vliegbewegingen is de luchthaven Twente straks maar een kleintje, zegt gedeputeerde Eddy van Hijum. Hij is tevens voorzitter van Area Development Twente (ADT). Dat ontwikkelt de voormalige luchtmachtbasis bij Enschede.

Gemeente Oldenzaal maakt bezwaar tegen komst Aeronextlife

Hij wil niet in dezelfde valkuil trappen als de vorige generatie bestuurders toen het ging om Airport Twente, wel bedoeld voor burgerluchtvaart. ,,We vinden het belangrijk in een rechte lijn te blijven lopen. De Commissie Wientjes heeft aangegeven dat de vliegfunctie behouden moet blijven. Dat is een onlosmakelijk onderdeel van een bredere herontwikkeling van het luchthaventerrein als Technology Base Twente. We gaan nu anders te werk, zorgvuldiger. Maar we zijn nu wel bij een aantal keuzemomenten gekomen en moeten stappen zetten.”

Geluidscontour
Eén van die stappen is het Luchthavenbesluit in 2016. Daarin wordt de ruimte vastgelegd waarbinnen de luchthaven geluid mag produceren. Deze contour bepaalt hoe omvangrijk het vliegverkeer mag zijn. ,,En het vaststellen van de geluidscontour is een politiek besluit van Provinciale Staten”, aldus Van Hijum. Wat niet betekent dat de contour alleen maar onderhevig is aan politieke willekeur. Er moet rekening gehouden worden met de economische haalbaarheid van de luchthaven. Er is immers een zeker aantal vliegbewegingen nodig voor een sluitende exploitatie.

Vliegbewegingen
Hoe groot dat aantal is? Dat weet Van Hijum nog niet. En ook weet hij nog niet wat de provincie en Enschede straks investeren. ,,Er wordt gerekend, maar we weten veel nog niet. In de verschillende scenario’s zitten kosten die nog onzeker zijn. Er is dus ook geen streefvariant. Het zit ergens tussen de 10.000 en 20.000 vliegbewegingen per jaar. En die 20.000 is wat in tien jaar te bereiken is. We hebben afgezien van nog grotere scenario’s. Met die 20.000 vliegbewegingen per jaar is Twente nog steeds klein. Teuge heeft er 57.000.”

Boeings
Maar daar landen straks geen Boeings 737 voor het sloopbedrijf AXL. Iets dat bij menig Twentenaar de vrees voedt dat er straks toch weer een plan ontstaat voor een burgerluchthaven. ,,Niemand werkt meer aan een burgerluchthaven in Twente. Je kunt het er met dit Luchthavenbesluit ook niet via de achterdeur zomaar weer in fietsen. Ik weet dat het een gevoelig thema is, maar ik heb er geen belang bij dingen onder tafel te vegen. Maar mensen die faliekant tegen elke vorm van vliegen zijn kan ik niet bedienen.”

Bekijk bericht op "www.tubantia.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Wie gelooft dit verhaal? Voor je het weet gaan er weer in de weg staande bossen plat.

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

Houden die lieden nu nooit op? Het is een mooi recreatiegebied, Dus weg er mee