Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Friezen ervaren vaker geluidsoverlast sinds komst F-35

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 791 
|
 trouw.nl - 16-06-21 
1280px-Aankomst_F-35_Leeuwarden-8.jpg
F35 boven Friesland
Credit: Defensie

Inwoners van Friesland hebben sinds de komst van het gevechtsvliegtuig F-35 meer last van geluid van de vliegbasis in Leeuwarden.

Het dreunende geluid veroorzaakt stress en slapeloosheid en niet alleen in de directe omgeving, maar ook in plaatsen die verder van de vliegbasis af liggen, meldt Omrop Fryslân dat onderzoeksbureau Kien er onderzoek naar liet doen. Eerder tekende onze verslaggever al de gevolgen van de komst van de JSF naar Friesland op.

De ruim 2000 deelnemers aan de enquête werd onder meer gevraagd in hoeverre ze geluidsoverlast ervaren van de F-35 en hoe het was toen alleen de F-16 nog op de vliegbasis stond. Van de mensen uit dorpen die dicht tegen de basis aan liggen, zoals Lekkum, geeft 14 procent aan heel erg last te hebben gehad van het geluid voordat de F-35 arriveerde. Het afgelopen jaar, toen de F-35 er was, ervoer 57,3 procent heel erg geluidsoverlast. Voor heel Friesland is het 10,5 procent, tegenover 35,2 procent.

Drie op de vier deelnemers aan de enquête zeggen sinds de komst van de F-35 meer en zwaarder geluid te horen van de straaljagers op vliegbasis Leeuwarden. Zo geeft 41 procent van de inwoners van Harlingen aan zeer veel overlast te ervaren, Harlingen ligt 30 kilometer van de vliegbasis. In Holwerd, 22 kilometer van de vliegbasis, spreekt 61 procent van de inwoners van overlast.

Negatieve invloed op het leven
En die overlast werkt door in het dagelijks leven, vooral voor mensen die dichtbij de basis wonen. Ongeveer 30 procent van de omwonenden zegt volgens Omrop Fryslân dat dit geluid hun leven negatief beïnvloedt. Maar ook in plaatsen als Gorredijk, Harlingen en Holwerd zegt nog ruim een op de vijf mensen echt een negatieve invloed op hun leven te ervaren door de geluidsoverlast. Zo zou in de zomer buiten zitten met de visite en een gesprek kunnen voeren vaak onmogelijk zijn.

Van de deelnemers aan de enquête zegt 80 procent nooit een klacht te hebben ingediend bij Defensie. Uit de reacties zou vooral blijken dat mensen niet willen klagen en dat ze denken dat een klacht indienen toch geen zin heeft.

Bekijk bericht op "trouw.nl - 16-06-21"

Reacties op dit bericht