Fransen willen KLM nu slopen
Paul Eldering
AMSTELVEEN - KLM verzet zich uit alle macht tegen ’een ultieme overval van de Franse opperbazen om ons te slopen en hun wil op te leggen’.
Dat zou al op 18 februari in Parijs tijdens een cruciale bestuursvergadering over de jaarcijfers van vorig jaar gaan gebeuren, bevestigen hoge Nederlandse bronnen, die vanwege de beursgevoeligheid niet met naam in de krant willen.
„De situatie is zeer explosief. Dit is ook voor Den Haag een essentiële kwestie. Nederlandse bewindslieden zitten er bovenop, want werkgelegenheid en de positie van Schiphol zijn in het geding. Er zijn al brieven naar Parijs gestuurd om de Franse dominantie te dimmen”, vertellen ingewijden aan De Telegraaf.
Op scherp
De Hollandse gelederen zijn naar verluidt gesloten, bij de KLM-directie, commissarissen, ondernemingsraad, vakbonden en regering. „Iedereen staat op scherp."
KLM-personeel werkt ook niet langer mee aan verdere groepsvorming binnen Air France KLM in Parijs. „Dat draagt niet bij aan het gezond maken van het vliegbedrijf en ook niet aan minder managementlagen”, schrijft de Nederlandse ondernemingsraad in een vertrouwelijke verklaring.
De Telegraaf wist daar gisteren inzage in te krijgen. De or van de KLM weigert unaniem om nog adviesaanvragen over samenvoeging van meer afdelingen en activiteiten te behandelen.
Het is uitzonderlijk als de officiële vertegenwoordiging van werknemers zich zo expliciet uitspreekt. Besloten is een duidelijk signaal naar Frankrijk af te geven dat „het afgelopen moet zijn met het gehark van allerlei KLM-zaken naar de holding.”
De focus moet volgens de or op financiële resultaten liggen, ook door sneller te snoeien in het logge, verliesgevende Air France. „We moeten aan de slag. Onze inkomsten staan onder druk, de passagiersgroei stagneert. Alle inspanningen zijn nu nodig voor omzetverbetering en om concurrerender te worden.”
Beledigd
De Fransen zouden tot op het bot beledigd zijn en op wraak zinnen voor het gezichtsverlies dat is geleden door ’de rebelse houding van KLM, die dwars lag bij Franse pogingen om de kas te plunderen.
Volgens interne bronnen wil Parijs op korte termijn een ’coup’ plegen op de zelfstandigheid van KLM om juridisch meer grip te krijgen op ’die afvallige Hollanders’. Maar KLM-topman Pieter Elbers, gedragen door alle medewerkers, houdt zijn poot tot nu toe stijf.