Fossiele sector krijgt nog meer subsidie dan gedacht: 40 tot 46 miljard euro

De fossiele sector krijgt nog meer subsidie dan gedacht. Volgens een berekening van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaat het om 39,7 miljard tot 46,4 miljard euro per jaar.
Fossiele subsidies zijn belastingvoordelen voor bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken of maken.
Uit stukken die op Prinsjesdag naar buiten komen, blijkt nu dat de fossiele sector nog meer subsidie krijgt dan gedacht. Het gaat om een optelsom van alle voordelen. Het kabinet ging eerder nog uit van 4,4 miljard euro per jaar, milieuorganisaties kwamen uit op 37,5 miljard euro per jaar.
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat liet in reactie op de berekening van de milieuorganisaties al weten zelf ook bezig te zijn met een berekening.
Demissionair minister Rob Jetten herhaalt op X, voorheen Twitter, zijn boodschap. "Ik zei het afgelopen weekend en ik zeg het opnieuw: fossiele subsidies moeten worden afgebouwd. Zo nemen we afscheid van de oude economie en geven we ruimte aan nieuwe banen en welvaart."
Kritiek op fossiele subsidies vanwege klimaat
Er is veel kritiek op de fossiele subsidies, omdat het stimuleren van het gebruik op fossiele brandstoffen niet rijmt met de klimaatdoelen.
Vooral de luchtvaart, scheepvaart en industrie profiteren van de subsidie. Denk aan grote bedrijven als KLM, Shell en Tata Steel. Een grootverbruiker als Tata Steel betaalt relatief minder energiebelasting dan een klein bedrijf. Daarnaast hoeven luchtvaartmaatschappijen geen accijns te betalen over kerosine en zit er geen btw op vliegtickets. Dat stimuleert behalve die bedrijven ook klimaatonvriendelijk reisgedrag.
Milieuorganisaties pleiten voor een rechtvaardige afbouw van alle fossiele subsidies vóór 2025. Volgens de organisaties kan Nederland daarmee de klimaatdoelen voor 2030 in één klap halen. Ook heeft de overheid dan extra inkomsten om te investeren in verduurzaming en de bestrijding van energiearmoede.
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben de afschaffing van de fossiele subsidies tot een van hun speerpunten gemaakt. De actiegroep blokkeert al een week de A12 in Den Haag en zegt dit te blijven doen tot de overheid deze subsidies heeft afgeschaft.
Er zijn de laatste jaren al wel fossiele voordelen verdwenen. Volgens Jetten kan de afbouw van fossiele voordelen niet in een keer gebeuren. Daar moet volgens hem een afbouwplan voor komen. Bekijk bericht op "NU.nl"
Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest