Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Fossiele sector krijgt nog meer subsidie dan gedacht: 40 tot 46 miljard euro

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 583 
|
 NU.nl 
Pernis_Refinery,_Rotterdam.jpg
Credit:

De fossiele sector krijgt nog meer subsidie dan gedacht. Volgens een berekening van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaat het om 39,7 miljard tot 46,4 miljard euro per jaar.

Fossiele subsidies zijn belastingvoordelen voor bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken of maken.

Uit stukken die op Prinsjesdag naar buiten komen, blijkt nu dat de fossiele sector nog meer subsidie krijgt dan gedacht. Het gaat om een optelsom van alle voordelen. Het kabinet ging eerder nog uit van 4,4 miljard euro per jaar, milieuorganisaties kwamen uit op 37,5 miljard euro per jaar.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat liet in reactie op de berekening van de milieuorganisaties al weten zelf ook bezig te zijn met een berekening.

Demissionair minister Rob Jetten herhaalt op X, voorheen Twitter, zijn boodschap. "Ik zei het afgelopen weekend en ik zeg het opnieuw: fossiele subsidies moeten worden afgebouwd. Zo nemen we afscheid van de oude economie en geven we ruimte aan nieuwe banen en welvaart."

Kritiek op fossiele subsidies vanwege klimaat


Er is veel kritiek op de fossiele subsidies, omdat het stimuleren van het gebruik op fossiele brandstoffen niet rijmt met de klimaatdoelen.

Vooral de luchtvaart, scheepvaart en industrie profiteren van de subsidie. Denk aan grote bedrijven als KLM, Shell en Tata Steel. Een grootverbruiker als Tata Steel betaalt relatief minder energiebelasting dan een klein bedrijf. Daarnaast hoeven luchtvaartmaatschappijen geen accijns te betalen over kerosine en zit er geen btw op vliegtickets. Dat stimuleert behalve die bedrijven ook klimaatonvriendelijk reisgedrag.

Milieuorganisaties pleiten voor een rechtvaardige afbouw van alle fossiele subsidies vóór 2025. Volgens de organisaties kan Nederland daarmee de klimaatdoelen voor 2030 in één klap halen. Ook heeft de overheid dan extra inkomsten om te investeren in verduurzaming en de bestrijding van energiearmoede.

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben de afschaffing van de fossiele subsidies tot een van hun speerpunten gemaakt. De actiegroep blokkeert al een week de A12 in Den Haag en zegt dit te blijven doen tot de overheid deze subsidies heeft afgeschaft.

Er zijn de laatste jaren al wel fossiele voordelen verdwenen. Volgens Jetten kan de afbouw van fossiele voordelen niet in een keer gebeuren. Daar moet volgens hem een afbouwplan voor komen.

Bekijk bericht op "NU.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest

Het effect van emissies door verbranding van fossiele brandstoffen is al zeker 50 jaar bekend. De fossiele bedrijven hebben een enorme macht, bedenk maar eens wat er zou gebeuren als er morgen geen brandstof meer zou zijn. Men kan en zal zeker de troefkaart ‘verplaatsen naar het buitenland’ gaan inzetten als deze voordelen worden aangetast. Daarnaast profiteren miljoenen Nederlanders als aandeelhouder ervan. De politiek zal een beetje met de kritiek gaan meebuigen, maar te weinig echt gaan doen om de schadelijke effecten te verminderen en zich verschuilen achter internationale wetgeving. De effecten komen op de rekening van de toekomstige generaties.