Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

FNV: motoren niet meer bij gate starten

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 126 
|
 digikrant.noordhollandsdagblad.nl 
hv_vliegveld_2758.jpeg

Door Frans van den Berg


In één week 400 klachten over fijnstof Schiphol


SCHIPHOL - Vliegtuigen op Schiphol moeten hun motoren niet meer aan de gate starten. Ook helpt het wanneer de toestellen iets schuiner worden geparkeerd.

Met deze maatregelen kunnen Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen de gezondheid van de werknemers op het platform beter beschermen. In één week tijd kreeg vakbond FNV bijna 400 klachten van werknemers via het Meldpunt ultrafijnstof. „Zij maken zich zorgen over hun gezondheid. Ze hebben bijvoorbeeld last van hun luchtwegen, ze lopen bij een longarts of ze kennen een collega die aan kanker is overleden. Natuurlijk is het altijd de vraag in hoeverre dat echt is gekomen door ultrafijnstof, maar daar zou wel onderzoek naar moeten komen”, benadrukt woordvoerder Joost van Doesburg.

In augustus trok de vakbond ook al aan de bel. Het RIVM kwam toen met de eerste rapportages naar buiten over het effect van ultrafijnstof op de gezondheid van omwonenden. De FNV bepleit dat ook wordt gekeken naar de gezondheid van werknemers in bagageafhandeling, catering, schoonmaak, techniek, tanken en dergelijke.

Ook Schiphol en de maatschappijen moeten maatregelen nemen. „Als je ze iets anders aan de gate parkeert, een paar graden gedraaid, dan staan de werknemers minder in de uitstoot van de motoren. Het is nog mooier wanneer Schiphol het voorbeeld van Kopenhagen volgt en de toestellen van de gate laat wegslepen en daarna pas de motoren laat starten.”

In de Tweede Kamer liet minister Cora van Nieuwenhuizen gisteren weten dat Schiphol met een actieplan moet komen om de uitstoot van ultrafijnstof te verminderen. Dat plan is er nog niet, maar Schiphol-directeur Dick Benschop kondigde een week geleden in deze krant al aan dat in 2020 elektrisch taxiën wordt uitgeprobeerd. Met een ’taxibot’ worden de vliegtuigen dan van de gate naar de startbaan gesleept,. Pas daar worden de motoren gestart. Ook dieselvoertuigen wil hij uitbannen.

Bekijk bericht op "digikrant.noordhollandsdagblad.nl"

Reacties op dit bericht