Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Fijnstof verhoogt kans op overlijden aan kanker aanzienlijk

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 2578 
|
 hln.be 
me_vliegtuig_IMG_2023.jpg

Ouderen die langdurig worden blootgesteld aan een hoge concentratie fijnstofdeeltjes lopen een significant verhoogd risico om te sterven aan kanker. Dat blijkt uit een internationale studie die vandaag verschenen is in het vaktijdschrift 'Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Prevention'. Lees verder via onderstaande link.

Bekijk bericht op "hln.be"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

In NL gaan we nog even 5 jaar onderzoek doen, terwijl wereldwijd de uitkomsten van onderzoeken naar de gevolgen van (ultra) fijnstof bijna dagelijks via de media tot ons komen.
In de door onze regering en een meerderheid in de 2e kamer bedachte groeiplannen van Schiphol wordt geen enkel voorbehoud gemaakt. Wie is tzt aansprakelijk voor de gevolgen voor de volksgezondheid van de omwonenden van Schiphol?

Geplaatst door Wobbe uit Amsterdam

Voor de zoveelste keer het bewijs dat Schiphol ernstige schade toebrengt aan de gezondheid van de mensen die in de omgeving wonen. Onze beleidsmakers en de leiding van de luchthaven kennen de onderzoeken — beter dan de meeste burgers — en horen ons tegen die gezondheidsschade te beschermen. In plaats daarvan blijven ze echter pleiten voor nog meer starts en landingen. Daarmee benadelen ze onze gezondheid opzettelijk en dat is strafbaar volgens artikel 300, lid vier van het Wetboek van Strafrecht.
Moet het nu net als bij roken en asbest, vele decennia gaan duren voor er doortastend wordt opgetreden?

Geplaatst door Jan Griese uit Amstelveen

Zeker Wat het Schipholdossier betreft is Nederland een BANANENREPUBLIEK ....

Geplaatst door Wobbe uit Amsterdam

Als de overheid niet binnen drie maanden met een goed plan komt om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren, stapt Milieudefensie naar de rechter. Dat kondigde campagneleider Anne Knol woensdagavond aan in het televisieprogramma Eénvandaag.

Woensdagochtend presenteerde de milieuorganisatie een rapport waaruit blijkt dat luchtkwaliteit in Nederland op veel plekken niet voldoet aan de Europese norm van maximaal veertig microgram stikstofdioxide per kubieke meter . Volgens metingen die Milieudefensie uitvoerde wordt die norm op zeker 58 plekken overschreden. In elf gevallen wordt daarbij de wet overtreden. De overheid doet daar te weinig tegen. Integendeel, ze legt nieuwe snelwegen aan, verhoogt de maximum snelheid, *) enz. Dat getuigt van een totale minachting van het recht van mensen op gezondheid, zei ze. “Gemeente en het Rijk moeten nu echt drastische maatregelen nemen.”

*) Hoewel niet genoemd, hoort de continue uitbreiding het aantal van starts en landingen op Schiphol zeker in dit rijtje thuis.

Lees ook: Milieudefensie: luchtkwaliteit Nederland voldoet niet aan de norm

Geplaatst door de Vries

Tja, maar zoals je zelf al zegt, er wordt met geen woord gesproken over de luchtvaart en ik denk ook niet dat dat gaat gebeuren. Men houdt liever de grote steden schoon en dumpt de troep van Schiphol in omliggende dorpen.

Geplaatst door Wobbe uit Amsterdam

Mensen die in een buurt wonen waar de concentraties uitlaatgassen en fijnstof hoog zijn, zoals bij Schiphol, lopen een grote kans op aderverkalking in de hartslagader. Dit stelden onderzoekers van de universiteit van Washington vast gedurende een onderzoek dat 10 jaar duurde, veel langer dan eerdere studies. De onderzoeksresultaten werden 24 mei jl. gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.

Voor het onderzoek werd bij 6.795 proefpersonen tussen de 48 en 84 regelmatig een CT-scan gemaakt. Bij mensen die in vervuilde regio’s wonen bleek de afzetting van kalk in de hartslagaders 20% sneller te gaan.
Hoofdonderzoeker Joel Kaufman: “De studie toont aan dat de wereldwijde inspanningen om de blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen te verminderen, noodzakelijk zijn”.
Volldig bericht