Fijnstof opstijgend vliegverkeer Schiphol tot in Vondelpark gemeten
Bron: Het Parool
In woonwijken rondom Schiphol zorgt opstijgend vliegverkeer voor 'tientallen procenten' meer ultrafijnstof. Tot in het Vondelpark worden meer minuscule stofdeeltjes gemeten.
'Uitbreiding Schiphol niet stoppen'
Het RIVM-rapport over de gezondheidsrisico's van ultrafijnstof rond Schiphol is geen reden om de uitbreiding van de luchthaven te stoppen. Dat zegt VVD-Kamerlid Barbara Visser op BNR ( Lees en hoor hier ). 'Er zijn in Nederland veel dingen schadelijk en uiteindelijk maak je de afweging: wat vinden we belangrijk?', aldus Visser.
De hoeveelheid ultrafijnstof die de dichtstbijzijnde woonwijken extra te verwerken krijgen door Schiphol, is vergelijkbaar met de impact van drukke verkeerswegen in steden. Naarmate de afstand toeneemt, neemt de impact sterk af. Zo is de aan Schiphol te wijten concentratie in het Vondelpark nog maar een vijfde van die in woongebieden bij Schiphol.
Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM. Dat dit ultrafijnstof nadelige effecten heeft op de gezondheid van omwonenden 'kan niet worden uitgesloten', stellen de onderzoekers.
Er is nog niet veel onderzoek naar de gezondheidseffecten van dit soort ultrakleine stofdeeltjes, die via de longen doordringen tot in de bloedbaan en naar de effecten rond luchthavens in het bijzonder. Daarom schrikken de onderzoekers terug voor meer alarmerende conclusies. Wel pleiten ze voor meer onderzoek.
Kortere levensverwachting
Met de resultaten bevestigt het RIVM een onderzoek van TNO vorig jaar, waarin Schiphol voor het eerst werd aangewezen als bron van ultrafijnstof, tot in woonwijken in Amsterdam en Amstelveen aan toe. Milieuorganisatie Milieudefensie verbond daaraan de geruchtmakende conclusie dat bewoners daar een kortere levensverwachting hebben van vier maanden tot een jaar.
Daarover schrijft het RIVM nu dat het niet mogelijk is om te zeggen 'of, en zo ja in welke mate' de gemeten en berekende hoeveelheden ultrafijnstof die hier neerdalen nadelige gezondheidseffecten hebben.
Wel stellen de onderzoekers dat bij de milieurapportages van Schiphol met de kennis van nu ook naar de effecten van luchtverontreiniging op het hart- en vaatstelsel had moeten worden gekeken.
(Door: Bart van Zoelen)