Platform Vlieghinder Kennemerland
 

‘Fijnstof luchtvaart risico voor miljoenen Europeanen rond luchthavens’

 |
 Geplaatst door: 2eHans 
 |
 Bekeken: 415 
|
 BNNVARA 
hv_natuur_2901.jpeg

Miljoenen mensen die wonen in de omgeving van de drukste Europese luchthavens lopen risico op schade aan de gezondheid door de uitstoot van fijnstof door vliegtuigen. Dat stelt de milieu- en klimaatlobbygroep Transport & Environment (T&E) in een onderzoek. Volgens die studie gaat het om 52 miljoen mensen die leven binnen een straal van 20 kilometer van de 32 drukste vliegvelden van Europa die risico lopen.

Fijnstof kan mogelijk leiden tot ademhalingsklachten, hoge bloeddruk, diabetes, dementie en problemen met zwangerschap. Fijnstof kan namelijk diep doordringen in het menselijk lichaam, waaronder in de hersenen en placenta. De onderzoekers zeggen dat honderdduizenden gevallen van gezondheidsklachten gelinkt kunnen worden aan fijnstof door verbranding van kerosine door vliegtuigmotoren bij starts en landingen en ook tijdens de vlucht.
Fijnstof uit verbranding van kerosine

De onderzoekers zeggen dat het gebruik van kerosine van betere kwaliteit al kan zorgen voor een sterke daling van de fijnstof-uitstoot. Hoe schoner de brandstof, hoe minder vervuiling bij verbranding. Ook het verminderen van het luchtverkeer en het gebruik van meer duurzame brandstoffen kan helpen om het probleem aan te pakken.

"De luchtvaartsector zegt trots te zijn op de nieuwste technologieën en zogenaamde efficiënte vliegtuigen, maar blijft brandstoffen gebruiken die een verwoestend effect hebben op de gezondheid van miljoenen Europeanen. Het is tijd voor de EU om kwaliteitsnormen in te voeren ten behoeve van het klimaat en de volksgezondheid", aldus Carlos López de la Osa van T&E.

Ernstige gezondheidsschade


Natuur & Milieu zegt dat uit het onderzoek blijkt dat het in Nederland gaat om 1,7 miljoen mensen die het risico lopen op ernstige gezondheidsschade van Schiphol. "En toch verzaakt de Nederlandse overheid het om zeer schadelijke stoffen zoals ultrafijnstof structureel te meten en te verminderen. Dit is nieuws waar je pijn van in je buik krijgt: wegen de economische belangen van de luchtvaartsector zwaarder dan mensenlevens?", aldus de organisatie.

Natuur & Milieu roept het nieuwe kabinet op tot minder vluchten, verplicht gebruik van schonere brandstoffen en het structureel meten en verminderen van schadelijke stoffen van vliegtuigen. "Ook met een kleiner Schiphol kunnen Nederlanders blijven vliegen en blijft ons land prima verbonden met de wereld. Aan het nieuwe kabinet de opdracht om de gezondheid en welzijn van alle Nederlanders te beschermen."

Bekijk bericht op "BNNVARA"

Reacties op dit bericht