Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Fijnstof

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 826 
|
 Dagblad de Limburger - 20-12-2017 
me_vliegtuig_IMG_0602.jpg

Luchtvervuiling (diverse berichten) Vorige week bracht het NOS Journaal in een reportage het onderwerp fijnstof uitgebreid ter sprake. Leerlingen van een school op 6 kilometer afstand van de luchthaven Schiphol worden op dit moment getest op het inademen van fijnstof en de gevolgen daarvan.

Rondom vliegveld Beek liggen veel gemeenschappen waar duizenden kinderen naar school gaan. En waar alleen al in Meerssen meer dan duizend kinderen binnen een afstand van 1 a 1,5 kilometer van het vliegveld scholen bezoeken, blijft het angstvallig stil (fijnstof is een sluipmoordenaar en hoor je ook niet aankomen). Deze angstvallige stilte doet het ergste vermoeden.

Het valt dan ook niet te begrijpen, dat de provincie ermee instemt om de volledige startbaan op Beek te gebruiken en meer en zwaardere vrachtvliegtuigen toe te staan. Ook moet men zich toch gaan afvragen wat de gemeentebestuurders van Meerssen bezielde om een kindcentrum juist in die vliegroute te realiseren. Met name deze heel jonge kinderen blijken zeer gevoelig te zijn voor fijnstof.

Nog niet zo lang geleden heeft professor Van Schayck van de Universiteit Maastricht uitgelegd en weten-schappelijk onderbouwd wat fijnstof bij de mens zal veroorzaken. Van die vooruitzichten kan niemand vrolijk worden. Het kan toch niet zo zijn dat de autoriteiten voorbijgaan aan het welbevinden en de gezondheid van onze kinderen en kleinkinderen?

Schoolbestuurders, leerlingen en ouders, wacht niet af tot het te laat is, maar verhef nu uw stem en laat uw ongerustheid horen.

Ingezonden door A. Roomans-Kengen, Meerssen


Reacties op dit bericht