Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Felle reacties uit Tweede Kamer na aangifte om ‘gesjoemel’ rond Lelystad Airport

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 632 
|
 destentor.nl - 23-06-2020 
vvd_verboden_in_te_rijden.png

Door Arjen ten Cate

De aangifte die vier actiegroepen hebben gedaan over vermeend gesjoemel met stikstofcijfers rondom de uitbreiding van Lelystad Airport, leidt tot felle reacties in politiek Den Haag. Schiphol Group - eigenaar van het vliegveld - noemt de aangifte ‘onacceptabel’.

De actievoerders kunnen vooral op steun rekenen uit de Tweede Kamer, maar de VVD noemt de aangifte tegen enkele topambtenaren van het ministerie ‘ongepast’.

Lees ook hier: Aangifte tegen topambtenaren na ‘gesjoemel’ met stikstofberekeningen Lelystad Airport

Misbruik van gezag
De Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) stapten deze week naar het Openbaar Ministerie om aangifte te doen van valsheid in geschrifte, beïnvloeding van verklaring, misbruik van gezag en verduistering van bewijsstukken. De aangifte is gericht tegen enkele topambtenaren van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de directie van Schiphol en adviesbureaus die zijn ingehuurd.

Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks begrijpt de stap. ,,Keer op keer is er gedonder met alle onderzoeken rond Lelystad Airport. Geluid, laagvliegroutes en nu stikstof. Omwonenden proberen al jaren te ontrafelen wat er speelt. Nu doen ze aangifte. Een teken dat het vertrouwen in de overheid tot een dieptepunt is gedaald”, zegt ze. ,,Dossier Lelystad Airport rammelt aan alle kanten. Telkens worden er fouten gemaakt, of blijken er dingen niet te kloppen.”

I

nformatie die verstrekt wordt vanuit het ministerie is vaak onvolledig of onjuist. Dat wekt wantrouwen op en maakt het aannemelij­ker dat het geen ‘fouten’ zijn.
Cem Laçin, SP


Zorgwekkend
Jan Paternotte, van coalitiepartij D66, maakt zich vooral zorgen over hoe betrouwbaar burgers de overheid vinden. ,,Het is zorgwekkend dat bewoners die zoveel contact met het ministerie hebben gehad, tot deze stap komen.”

Cem Laçin van de SP: ,,Informatie die verstrekt wordt vanuit het ministerie is vaak onvolledig of onjuist. Dat wekt wantrouwen op en maakt het aannemelijker dat het geen ‘fouten’ zijn. Daarom begrijp ik deze stap van SATL. Het vertrouwen in de overheid is sterk gedaald, bijvoorbeeld door de Toeslagenaffaire bij de Belastingdienst maar zeker ook Lelystad Airport. Het besluit om dit vliegveld uit te breiden is achterhaald, maar wordt toch door de strot van mensen geduwd. Alles lijkt geoorloofd, ook manipulatie. Dat moet stoppen.’

Ongepast
Er is ook felle kritiek vanuit Den Haag. Remco Dijkstra van de VVD: ,,Het is duidelijk dat sommige tegenstanders inmiddels geen middel meer schuwen. Naast dat de aangifte volgens mij overbodig is, is het vrij ongepast. Het kenmerkt inmiddels de tegenstanders. Sinds 2008 is het door vier verschillende kabinetten besloten dat Lelystad Airport nodig en gewenst is, daar doet deze aangifte niets aan af. Het is aan de Tweede Kamer een oordeel te vellen over de voorwaarden, te controleren en vast te stellen, het is niet aan een ambtenaar of een rechter. Laat het Openbaar Ministerie haar werk maar doen, de politieke besluitvorming kan gewoon door.”

Niet voor de lol
Leon Adegeest van SATL is op zijn beurt weer verbaasd over de woorden van de VVD. ,,Wij hebben deze aangifte niet voor de lol gedaan. We wilden het liever niet doen, maar het kan niet anders. Deze aangifte heeft niets te maken met de vraag of uitbreiding van de luchthaven politiek gewenst is. Het gaat om het voldoen aan de Wet.”

Volgens SATL, die zich heeft laten adviseren door een juridisch team, hebben ambtenaren strafbare feiten gepleegd. ,,In dit dossier heeft de overheid alle petten op: van initiatiefnemer, tot inspecteur, van handhaver tot gezaghebber. Dat stelt extra eisen aan de integriteit. Ik vind het dan weer ongepast dat de VVD onze aangifte ongepast noemt. De politiek blijft, onder leiding van de VVD, wegkijken.”

Grens gepasseerd
Schiphol Group - eigenaar van Lelystad Airport - is niet te spreken over de aangifte. ,,Als er fouten worden gemaakt, dan moeten die worden gecorrigeerd. Dat is in het dossier Lelystad Airport ook gebeurd. Door aangifte te doen wordt echter een grens gepasseerd. De integriteit van collega‘s, de overheid en onafhankelijke experts wordt hiermee ernstig in twijfel getrokken. Dat vinden wij onacceptabel”, stelt de organisatie in een verklaring.

Het ministerie heeft kennis genomen van de aangifte, maar wil niet inhoudelijk reageren.

Bekijk bericht op "destentor.nl - 23-06-2020"

Reacties op dit bericht


Geplaatst door ir. B. van Marlen uit Uitgeest

"De integriteit van collega‘s, de overheid en onafhankelijke experts wordt hiermee ernstig in twijfel getrokken. Dat vinden wij onacceptabel”, stelt de organisatie in een verklaring."

Wat een schijnheilig zooitje! Een Trumpiaanse reactie van de Schipholgroep en de VVD met diens meelopers, die niet de tegenstanders kenmerkt maar juist de voorstanders. Wat nodig en gewenst is is een vermindering van de luchtvaart, en wel nu!

Deze aangifte is volkomen juist en verdedigbaar, wat dhr. Adegeest duidelijk laat zien!

De overheid besodemietert de boel al decennia en is volledig onbetrouwbaar. Dat begon al met Ke, ging verder met Lden, handhavingspunten, VVA, rekenmodellen, enz. (zie mijn blog). Het feit dat er 'democratisch' wordt beslist doet daar niets aan af, want dit gebeurt door volksvertegenwoordigers, die bepaalde economische belangen verdedigen, waarbij gezondheid, milieu en klimaat niet bovenaan staan, helaas.

Denk ook maar eens aan:
Chroom 6, pfas, PAS, stikstof, ...

Geplaatst door anoniem uit Aalsmeer

De reactie van Remco Dijkstra: Naast dat de aangifte volgens mij overbodig is, is het vrij ongepast. Het kenmerkt inmiddels de tegenstanders.
Let wel: HET KENMERKT INMIDDELS DE TEGENSTANDERS

Wat een opmerking van het laagste allooi van Remco Dijkstra, of heet dat politiek?
Welnu, die tegenstanders zijn keurige, goed opgeleide mensen die dit als laatste redmiddel zien tegen een minder nette overheid en politiek (met Remco Dijkstra als een van de voormannen).
In de volledig scheve machtsverhouding tussen overheid en burger is er gelukkig de juridische ontsnappingsroute, die nu volledig terecht wordt bewandeld.
Chapeau Leon c.s.!