Explane in burgermeet-programma RIVM
Ondanks alle kritiek en gelobby uit de luchtvaartsector wordt de vliegherrie-app Explane opgenomen in het programma ‘Samen Meten’ van het toonaangevende wetenschappelijke instituut RIVM (zie hier).
In dit programma (Lees hier) stimuleert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) manieren waarmee burgers omgevingsfactoren als luchtverontreiniging en geluidsoverlast meten. Het instituut noemt deze meetprogramma’s een belangrijke aanvulling op de officiële metingen.
Explane is het eerste onderdeel van ‘Samen Meten’ dat gericht is op geluidsmetingen. Andere projecten concentreren zich vooral op het meten van de luchtkwaliteit.
RIVM heeft Explane inmiddels opgenomen op haar website en gaat onderzoeken in hoeverre de metingen van vliegtuigherrie kunnen bijdragen aan een betere discussie in het maatschappelijk debat.
Belangrijke aanvulling
“Explane meet het piekniveau van vliegtuiggeluid. Daardoor kunnen metingen van burgers een belangrijke aanvulling zijn op de jaargemiddelden waarmee de overheid en de luchtvaartsector rekenen”, aldus de site.
“De TU Eindhoven start op korte termijn een onderzoek naar de kwaliteit en bruikbaarheid van de Explane-metingen. Deze metingen zijn minder nauwkeurig dan metingen met gekalibreerde geluidsmeters. Maar door het grote aantal metingen en als aanvulling op gekalibreerde metingen zijn ze toch heel interessant voor beleidsmakers en wetenschappers.”
Explane is bedacht door het team van SchipholWatch. Wij zien ons gesterkt in ons streven om te komen tot een transparanter discussie over vliegtuiglawaai.
Belangrijk in maatschappelijke discussie
“Ondanks alle weerstand die wij nog steeds dagelijks krijgen uit de luchtvaartsector, geeft ons de samenwerking met RIVM het vertrouwen dat Explane een belangrijke rol kan gaan spelen in de discussie over de werkelijke overlast door de vliegindustrie”, aldus Max van Dam van SchipholWatch.
“Uit deze samenwerking en uit het feit dat de TUE start met een onderzoek, blijkt wel dat het meten met Explane van groot belang is in de maatschappelijke discussie. We danken dan ook alle gebruikers van de app en hopen dat zij blijven meten”, aldus Van Dam.
Op het moment van schrijven zijn er in Nederland meer dan 100.000 metingen verricht met Explane. Wereldwijd zijn dat er al 120.000.
Bekijk hier de meer dan 100.000 metingen met Explane in Nederland