Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Experts eindelijk aan de slag met overlast vliegtuigen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 222 
|
 1limburg.nl - 18-02-2020 
hv_vliegtuig_3017.jpeg

Een groepje Nederlandse en Belgische experts, dat oplossingen moet bedenken voor de geluidsoverlast in Eijsden van vliegveld bij Bierset bij Luik, is in januari eindelijk voor het eerst bij elkaar gekomen.

"Hun plannen worden momenteel verder uitgewerkt. Daarbij gaat het om haalbaarheid en impact", zo antwoordt VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen op schriftelijke vragen van Tweede Kamerlid Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren.

Volle agenda's
De minister erkent dat het lang heeft geduurd voor de experts een eerste keer samen kwamen. Want al in september vorig jaar werd de werkgroep aangekondigd. Maar de volle agenda's van de betrokkenen maakten het niet eerder mogelijk om samen te komen, aldus de minister. In het voorjaar vindt een tweede bijeenkomst plaats.

Expertbijeenkomsten
Hoelang het hele proces gaat duren, zegt Van Nieuwenhuizen niet te kunnen voorspellen. "Het is nog niet duidelijk hoeveel expertbijeenkomsten nodig zijn. Ik doe mijn uiterste best om de maatregelen voor verbetering zo spoedig mogelijk in werking te laten treden."

Grondgebied
In 2013 spraken Nederland en België af dat vliegtuigen van Maastricht Aachen Airport als het nodig is een klein stukje over Voeren en Eben-Emael in België mogen vliegen. In ruil daarvoor mogen vliegtuigen van Bierset over Eijsdens grondgebied vliegen.

Overlast
Dat leidt in Eijsden tot veel overlast, met name omdat er op de luchthaven van Luik ook 's nachts gevlogen wordt. Diverse gesprekken met de verantwoordelijke autoriteiten in België hebben tot nu toe niet tot een echte verbetering geleid. Vandaar nu de expertgroep.

Idealiter wil Van Nieuwenhuizen terug naar de situatie van voor 2013.

Bekijk bericht op "1limburg.nl - 18-02-2020"

Reacties op dit bericht