Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Ex Schipholbaas waarschuwt: Luchtvaart gaat klimaatdoelen niet halen

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 133 
|
 luchtvaartnieuws.nl 
Vaarwel_groeimodel.png
Ook de luchtvaartsector is verantwoordelijk voor het behoud van de leefbaarheid van onze planeet
Credit: Hans BuurmaDe luchtvaartindustrie zal haar doelstelling om in 2050 een netto nul-uitstoot te bereiken waarschijnlijk niet halen. Daarvoor waarschuwt ex-Schiphol-topman Ruud Sondag in een interview met de Financial Times.

"Ik denk dat het belangrijk is om te stellen dat de plannen die de luchtvaartindustrie zelf heeft, hoogstwaarschijnlijk niet zullen leiden tot het resultaat waar we allemaal voor hebben getekend in het Akkoord van Parijs." De voormalige interim-CEO, die tot en met 29 februari dit jaar de luchthaven bestuurde, gaf het interview kort voor zijn vertrek. Het werd zondag door de krant gepubliceerd.

"Ik denk dat er een duidelijk risico is dat als je hier niets aan doet [het behalen van de klimaatdoelen, red.], politici of rechters zich ermee gaan bemoeien," zei hij. "Op de lange termijn verlies je dan je license to operate." De luchtvaartsector moet meer doen om het maatschappelijk draagvlak te behouden, vindt Sondag.

“We moeten iets doen. En als dat voorlopig een stilstand [in de groei van het vliegverkeer] is, OK, is dat dan zo’n grote ophef waard?," zei hij. "Ik denk dat het essentieel is voor de maatschappij dat je kunt vliegen. Maar als er geen maatschappelijke acceptatie is, zeker hier in dit dichtbevolkte gebied, dan heb je een probleem."

Sondag maakte zich in zijn tijd bij Schiphol niet populair in de luchtvaart door de kabinetsplannen voor krimp te steunen en om met ideeën voor onder meer een nachtsluiting en een verbod op privéjets te komen. Sommige belangengroepen voor omwonenden waren juist vol lof over hem.

Of de opvolger van Sondag, Pieter van Oord, de koers van zijn voorganger doorzet is nog niet duidelijk. Hij treedt op 1 juni aan. Tot die tijd neemt CFO Robert Carsouw de honneurs waar.

Bekijk bericht op "luchtvaartnieuws.nl"

Reacties op dit bericht