Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Teveel herrie luchthaven bij Schiedam

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 693 
|
 rijnmond.nl - 11-12-2018 
hv_vliegtuig_3017.jpeg

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) heeft bij Schiedam voor teveel geluidsoverlast gezorgd. Dat kwam door de aanhoudende oostenwind in de maanden mei, juni en juli, zo laat de directie weten. De luchthaven spreekt van een unieke situatie.

Mei was een uitzonderlijk warme maand. Lees hier. Dat kwam door hogedrukgebieden boven Noordwest-Europa. Die zorgden lange tijd voor een noordoostenwind. De wind dwong vliegtuigen om de landingsbaan van RTHA over Schiedam aan te vliegen.

Dat zorgde daar voor meer lawaai dan het wettelijk toegestane geluidsniveau in een meetjaar. De luchthaven heeft daarop begin juni bepaald dat zoveel mogelijk vanuit de kant van Lansingerland moest worden geland.

Oosten
Maar ook in juni en juli kwam de wind vaak uit het oosten, waardoor Schiedam meer dan anders last had van vliegtuiglawaai. RTHA schrapte een flink aantal trainingsvluchten van het leger en kustwachthelikopters. Ook werden oudere vliegtuigen zoveel mogelijk geweerd.
Dat kon niet voorkomen dat de geluidsnormen bij Schiedam uiteindelijk met achttien procent zijn overschreden. Maar, laat de luchthaven weten, als de resultaten van alle meetpunten bij elkaar worden opgeteld, dan blijft het totaal geproduceerde lawaai binnen de afgesproken grenzen.

Inspectie
De luchthaven denkt dat de kans dat volgend jaar weer zolang een oostenwind staat vrij klein is. Of de Inspectie Leefomgeving en Transport dat ook vindt, moet begin volgend jaar duidelijk worden. Dan wordt bekend of de inspectie de luchthaven een maatregel oplegt voor het lawaai bij het meetpunt in Schiedam.

Bekijk bericht op "rijnmond.nl - 11-12-2018"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door gerard

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) is kennelijk een helderziende weerkundige. Niet helderziende hoef je te zijn om te kunnen bedenken dat die zo 'unieke' weersomstandigheden vanwege de klimaatverandering in de toekomst misschien helemaal niet zo uniek blijken te zijn. Laat nou de luchtvaartsector, dus ook RTHA, een van de grote boosdoeners zijn die de klimaatverandering in gang aan het zetten zijn!

Geplaatst door Michel uit Wijk aan zee

Ja de wind, dat is toch wat. De wind, de wind krijgt de schuld. Ze gaan natuurlijk niet de vliegende klimaatslopers beschuldigen want die leveren geld op, niet waar?
We gaan er maar aan voorbij dat deze korte termijn visie destraseus voor Moedertje Aarde is.

De wind, ja de wind......Vroeger kwam de wind vaak uit uit het westen en een enkele keer uit het oosten........de wind, de wind van vroeger, was de wind van vroeger er nog maar. De wind, de wind die komt nu uit het oosten. Het oosten waar de Wijzen vandaan kwamen.

Geplaatst door Ed uit Oegstgeest

Vanwege de wind vanaf eind april tot medio augustus in Oegstgeest geen moment in rustig in m'n tuin kunnen zitten. Schande, die wind! En wat een armoede in dit land.....

Geplaatst door anoniem1

Hoe de wind waait en het patroon is enorm veranderd de laatste jaren!
De stromingen zijn veel stabieler als jaren en verder geleden. Als de wind eenmaal in een bepaalde hoek zit dan blijft hij daar maanden zitten met af en toe korte onderbrekening. Het is west zuidwest voor maanden,en dan erg laat in het jaar en vroeg in het daar opvolende jaar tot ongeveer april veelal noorden wind.
Meer dan 10 jaar geleden,vooral rond de eeuwisseling was er eigenlijk alleen maar zuiden wind voor een behoorlijk aantal jaren. Kan me nog herinneren dat ik me verbaase over het boek "oosterschelde windkracht 10" van jan terlouw. "maar het waait nooit uit het noordwesten,hoe kan het dan" Laatste 5-6 jaar is er weer vaker noordelijke wind waar als de wind daar eenmaal goed zit hij daar vaak voor een aantal maanden zit. Dit jaar nog geen noorden wind,buiten begin van het jaar. Denk zelf dat in januarie weer noordelijke stroming komt,durende tot maart ongeveer. Al zal het over 1-3 jaar vermoedelijk weer omslaan naar hoofdzakelijk zuid zonder langdurige periodes met noord,welke eigenlijk vrij zeldzaam zijn in de geschiedis.
Is niet alleen oorzaak van klimaat,zon speelt ook mee.

Zomaar wat observaties over het weer.