Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Europese commissie wil belasting op vliegtuigbrandstof

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 906 
|
 luchtvaartnieuws.nl - 05-07-2021 
HvS_logo-eu.jpg

BRUSSEL - De Europese luchtvaartindustrie moet in het kader van de strijd tegen klimaatverandering belasting gaan betalen over kerosine. Dat stelt de Europese Commissie in uitgelekte voorstellen voor herziening van de Europese regels voor energiebelasting, zo meldt het FD maandag.

Volgens Brussel moeten de EU-lidstaten begin 2023 gradueel een minimumbelastingtarief voor kerosine gaan doorvoeren. De Commissie voorziet volgens haar concept-voorstellen, in handen van het FD, een overgangstermijn van tien jaar. Dat betekent dat in 2033 het minimumtarief geldt. Hoeveel taks Brussel per ton wil instellen, is nog niet bekend.

Gevraagd naar de mogelijke introductie van een kerosinebelasting, zei een woordvoerder van de Europese Commissie maandagmiddag tegenover het FD: “De luchtvaartsector zal, net als veel andere sectoren van de economie, een bijdrage moeten leveren aan het bereiken van onze klimaatdoelen. Maar op de details kunnen we nu niet ingaan.”

De Europese Unie wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Om dat te bereiken is het reductiedoel voor de uitstoot van broeikasgassen voor 2030 aangescherpt tot minstens 55 procent versus 1990, in plaats van 40 procent. Veel van de bestaande klimaatregels moeten daarop aangepast worden, waaronder de regels voor de energiebelasting.

Het totale pakket aan maatregelen wordt op 14 juli bekendgemaakt.

Bekijk bericht op "luchtvaartnieuws.nl - 05-07-2021"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jaap uit Bussum

En dan ook maar gelijk het kwartje van Kok erbij.

Geplaatst door Ed uit Oegstgeest

Hoewel er door de sector moord en brand werd geschreeuwd bij de vliegtax van slechts 7 euro bleek een verplichte PCR test van ruim 100 euro voor de meeste touristen geen enkel probleem. Men had het er maar wat graag voor over. Dus kom maar op met die belasting op kerosine. Daarnaast ook graag acijns, vergelijkbaar met benzine, en natuurlijk gewoon btw op tickets.

Geplaatst door Laila uit Hilversum

Duurt mij veel te lang en is veel te weinig. Gewoon 21%. Dat is ook op bezien het geval. We zitten vandaag weer volop in het lawaai van vliegtuigen met verwende mensen er in.