Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

Europees Parlement roept officieel klimaatnoodtoestand uit en eist acute actie

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 203 
|
 ad.nl 
HvS_logo-eu.jpg

Het Europees Parlement heeft vandaag de noodtoestand over het Europese klimaat uitgeroepen. In een resolutie die met 429 stemmen voor en 225 tegen in Straatsburg is aangenomen, eist het parlement dat er dringend ambitieuzere maatregelen komen voor de bestrijding van de klimaatverandering.

De oproep aan de vooravond van de VN-klimaattop in Madrid volgende maand is bedoeld als politiek drukmiddel op de EU-lidstaten die verdeeld zijn over de aanpak. Het is ook een steun in de rug van de nieuwe Europese Commissie die op 1 december aantreedt. Naar verwachting op 11 december presenteert vicevoorzitter Frans Timmermans de eerste voorstellen voor het Europese klimaatbeleid van de komende vijf jaar.

Bas Eickhout (GroenLinks), namens het Europees Parlement delegatieleider voor de klimaattop: ,,Wij willen een ambitieuzere Europese opstelling in Madrid dan de milieuministers en de commissie. Dit is het duidelijkst als het gaat om het verhogen van de Europese CO2-doelstelling.” De beoogde vermindering van de CO2-uitstoot in de EU staat nu op 40 procent ten opzichte van de uitstoot in 1990. ,,Dat moet naar op z’n minst min 55 procent”, stelt Eickhout.

‘Symboolpolitiek’
Niet iedereen is even enthousiast over de resolutie, omdat er geen directe gevolgen aan verbonden zijn. Zo spreekt Esther de Lange, die namens het CDA deel uitmaakt van het Europees Parlement, over 'symboolpolitiek’. ,,Het klinkt als paniekvoetbal en dat leidt niet tot goede besluiten.”

De parlementariërs stemden ook voor beëindiging van de maandelijkse, vervuilende reizen voor plenaire zittingen van Brussel naar Straatsburg. De Franse president Macron houdt tot nu toe echter voet bij stuk; hij wil dat de Europese zetel in de Franse stad blijft.

Bekijk bericht op "ad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

Nu nog symbolisch, maar daarna volgen ook daden. De druk op de luchtvaart om in te binden zal alleen nog maar toenemen.

Geplaatst door V.O.S.

Verloedering. Onder. Schipholbeleid.

Zetelt het Europees parlement niet in Brussel?
Is het nog niet zo lang geleden dat door dat zelfde parlement een goedkeuring werd gegeven om de luchtvaartsector, 1 van de meest vervuilende industrieën een vrijbrief te verlenen om nog een deel van Nederland te verpesten?
Volgens mij heet dat Leleystad-Airport.........

1 van die acute acties van het parlement zelf had moeten zijn: geen Leystad-Airport uitbreiding en krimp van de luchtvaartsector in de hele EU.
Helaas zijn zij politici en dus ook niet te vertrouwen.