Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Europa moet over dik 30 jaar al klimaatneutraal zijn

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 653 
|
 ad.nl 
HvS_logo-eu.jpg

Door Annemieke van Dongen

De landen van de EU mogen in 2050 netto geen broeikasgassen meer uitstoten. Dat staat in de klimaatstrategie (leeshier) die de Europese Commissie woensdag heeft gepresenteerd. Die maakt duidelijk dat Europa de klimaatambities komende jaren behoorlijk opschroeft.

Broeikasgassen die na 2050 nog worden uitgestoten, moeten bijvoorbeeld worden opgeslagen zodat er niet meer CO2 in de lucht komt. EU-klimaatcommissaris Miguel Canete is ervan overtuigd dat dat haalbaar is.

In de vorige EU-strategie was het doel in 2050 nog de broeikasgasuitstoot met 80 tot 95 procent terug te dringen vergeleken met 1990. Dat wordt als volstrekt ontoereikend gezien om de opwarming van de aarde te beperken tot minder dan 1,5 graden Celsius.

De klimaatplannen hoeven volgens Canete niet veel geld te kosten. Sterker: een klimaatneutraal Europa moet de economie in de EU met 2 procent vergroten. ,,Vandaag betaalt Europa 266 miljard euro per jaar aan energie-import.’’ De invoer zou met 70 procent dalen, aldus de Spanjaard. ,,De 2 tot 3 biljoen euro die we besparen kan dan in modernisering van de economie worden geïnvesteerd.’’

Om klimaatneutraal te worden is volgens het Europese bestuur actie nodig om zeven terreinen, waaronder energiebesparing, opwekking van hernieuwbare energie en stimuleren van vervoer zonder fossiele brandstoffen.

‘Glimp van hoop’
Greenpeace ziet in de nieuwe strategie een ‘glimp van hoop’. ,,Netto nul uitstoot in 2050 geeft Europa een kans om rampzalige klimaatverandering te voorkomen.’’ Mikken op tien jaar eerder zou echter meer zoden aan de dijk zetten, aldus de milieuorganisatie.

De EU-lidstaten, samen goed voor 10 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, moeten zich nog uitspreken over de strategie. Nederland is positief. ,,Dit is het soort langetermijnstrategie die Nederland wil zien voor Europa’', reageerde de Nederlandse klimaatgezant Marcel Beukeboom. Volgens hem zal die ertoe bijdragen om van de klimaatconferentie die volgende week in het Poolse Katowice plaatsvindt een succes te maken.

Dat succes hangt echter niet alleen af van Europa. Tijdens de vorige grote klimaattop, in Parijs, nam de VS een voortrekkersrol. De toenmalige president Obama maakte al voor de top stevige afspraken met de Chinese leider Xi Jinping, die de opmaat waren tot een ambitieus akkoord tussen de 195 deelnemende landen. De huidige Amerikaans president Trump heeft zich echter uit dat akkoord teruggetrokken.

Bekijk bericht op "ad.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

En in ons land wordt over groei en nog eens groei gesproken in de luchtvaart. Het lijkt wel een crimineel land waarin we leven.

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

Groei van Schiphol (en andere luchthavens in Nederland) ondermijnt de klimaatdoelstellingen van het kabinet, want het draagvlak ervoor zal hierdoor afnemen.

Gaat u investeren in bv. een warmtepomp als tegelijkertijd alle voordelen in emissies door de luchtvaart worden opgesoepeerd?

We zijn Gekke Henkie niet!

Geplaatst door Jaap uit Bussum

Vliegtuigen gaan vanwege de hoge aanschafkosten zo'n 25 tot 30 jaar mee. Dat zou betekenen dat morgen de eerste klimaatneutrale toestellen uit de fabriek moeten gaan rollen. Of dat vanaf morgen op klimaatneutrale brandstof wordt overgeschakeld. Voorlopige wil ICAO, de wereldwijde organisatie voor de luchtvaart, alleen de groei na 2020 voornamelijk door compensatieprojecten (CORSIA) proberen te compenseren. Van minder netto uitstoot is niet eens sprake. En die compensatie betreft alleen nog maar de CO2 en niet de non CO2 broeikasgassen.
Nog een hoop te doen, maar wie weet is de mens zo vindingrijk dat het gaat lukken....