Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Eurocontrol waarschuwt: ‘Vliegverkeer Europa stevent af op chaos’

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1294 
|
 limburger.nl 
hvs_lvnl_DSC_2527.jpg

Door Peter Bruijns

De Europese vliegvelden kunnen de groei van het luchtverkeer niet aan. Als de knelpunten niet worden aangepakt, zal in 2040 het aantal vliegpassagiers dat per dag met vertragingen wordt geconfronteerd zijn vertienvoudigd tot 470.000.
Die vrees uit Eurocontrol, de Europese luchtverkeersleider met een belangrijk centrum nabij Maastricht Aachen Airport, in een rapport over de vliegdrukte in 2040.

Grote gevolgen

Eurocontrol voorziet een groei van het aantal vluchten in Europa met 53 procent naar ruim 16 miljoen per jaar, terwijl het nu al moeilijk is alle vliegverkeer in goede banen te leiden. Op een gewone zomerdag in 2040 zullen zestien luchthavens vergelijkbare congestieproblemen hebben als waarmee het Londense Heathrow nu kampt. Het wordt zo druk, dat iedere afwijking van het schema grote gevolgen heeft voor de volgende vluchten.

Het afgelopen jaar verdubbelde het aantal minuten vertraging al ten opzichte van 2017. David Marsh, dataonderzoeker bij Eurocontrol: „We voorzien dat straks bijna een half miljoen passagiers per dag met een vertraging tot twee uur te maken krijgen. Dat is tamelijk schokkend.” Eurocontrol vreest dat in 2040 zowat 1,5 miljoen vluchten helemaal niet kunnen plaatsvinden. „Het dreigt eerlijk gezegd een puinhoop te worden”, stelt Marsh.

Turbulentie

Directeur Eamonn Brennan van Eurocontrol onderstreept het belang van het rapport voor beleidsmakers. Volgens hem moeten regeringen snel de knelpunten in het luchtruim en op de grond aanpakken, bijvoorbeeld door vliegvelden uit te breiden. In het rapport maakt Eurocontrol zich ook zorgen over de klimaatverandering. Want hogere temperaturen, hevige regenbuien, vaker storm en meer turbulentie kunnen leiden tot schade aan vliegvelden, nog meer vertragingen en een verschuiving van periodes waarin mensen willen vliegen.

Plannen

Olivier Jankovec, directeur van de samenwerkende Europese luchthavens, verwacht dat de problemen in 2040 zullen leiden tot een schade van 88 miljard euro. Hij betreurt de houding van overheden. ,,Er wordt niet ver genoeg vooruit gepland.”

Bekijk bericht op "limburger.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Frans S. uit Heemstede

Eurocontrol maakt zich ook zorgen over de klimaatverandering staat er in het rapport. Heel effe denk ik wauw ze hebben eindelijk het licht gezien en erkennen dat de luchtvaart daar ook mede voor verantwoordelijk is. Oké dat was dus stom van mij om dat ook maar effe te denken , maar ja het nieuwe jaar hè en dan wordt je weer een beetje goed gelovig. Maar nee dus ,ze maken zich zorgen omdat de klimaatverandering kan leiden tot schade aan vliegvelden ,vertragingen en een verschuiving van periodes waarin mensen willen vliegen. Wat een arrogant zooitje die hele luchtvaart sector dat ze zich daar zorgen om maken en niet om belangrijkere dingen.
Iedereen een rustig 2019 en zoveel mogelijk storingen op schiphol toegewenst.

Geplaatst door Henk Bartels uit Wintelre

Wij, mensen die tijdelijk op de aarde zijn, veroorzaken de problemen zelf. Hopelijk zijn onze gekozen politici slimmer en voorkomen ze deze toekomstige puinhoop.

Geplaatst door Anoniem1

Verantwoordelijk is de politiek,per definitie zelfs. Rutte zegt het zo vaak. Zij nemen de besluiten.
Zelfs de kiezers zijn niet meer verantwoordelijk want de politici doen steeds vaker dingen die ook de mensen die op hen gestemd hebben niet willen of verwachten.

Voor nederland:de vvd maakt dit land volledig kapot door het op alle gebieden uit te leveren aan het bedrijfsleven dat alleen geintresseerd is in snel en makkelijk geld verdienen. Alles wat geprivatiseerd is is vele malen slechter en duurder geworden. Ipv de beloofde kwaliteits en efficienty verbetering. En dan heb ik het nog niet eens over de gevolgen voor de omgeving.
De hele wereld is een melkkoe voor het snelle geld,het is ronduit walgelijk. Nederland was lang anders,nu is het bijna net zo erg als in amerika.

Geplaatst door Bob uit Uitgeest

"Want hogere temperaturen, hevige regenbuien, vaker storm en meer turbulentie kunnen leiden tot schade aan vliegvelden, nog meer vertragingen en een verschuiving van periodes waarin mensen willen vliegen."

En waar komen deze problemen nu juist vandaan? O.a. van de ongebreidelde groei van luchtvaart!

Ik wens u allen een stiller 2019, wellicht kan de congestie leiden tot een verhoogde afkeer van dit vervoermiddel. Dat zou een win-win situatie zijn voor de omwonenden en het milieu!