Platform Vlieghinder Regio Castricum
 

EU soepeler bij staatssteun aan KLM

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 212 
|
 telegraaf.nl - 19-03-2020 
Euro_banknotes.png

Door Yteke de Jong

DEN HAAG - Europese regels zijn in de maak waardoor de noodlijdende luchtvaartsector gestut kan worden. Nederland heeft daar specifiek om gevraagd gezien de penibele situatie bij Air France-KLM.

De Europese Commissie komt snel met voorstellen over het versoepelen van de voorschriften wat betreft staatssteun voor de luchtvaartsector en het transport. Eurocommissaris Adina Valean (Transport) heeft dit gezegd in een videovergadering met Europese ministers.

Namens Nederland heeft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) specifiek gevraagd te kijken naar „alle mogelijkheden voor noodstaatssteun aan de Europese luchtvaartsector”. Daarmee wordt de deur mogelijk opengezet richting een specifieke reddingsactie voor het noodlijdende Air France-KLM. Door de coronacrisis is het aandeel van het bedrijf in een vrije val terechtgekomen en inmiddels zijn de eerste ontslagen aangekondigd.

Van Nieuwenhuizen zei in de videoconferentie dat er in „deze ingewikkelde en lastige tijd onorthodoxe maatregelen” nodig zijn om de gevolgen voor de luchtvaart, het wegtransport, het spoor en de scheepvaart zo veel mogelijk te beperken. Volgens betrokkenen was er geen lidstaat tegen de versoepeling. In normale omstandigheden houdt het dagelijks bestuur van de EU streng toezicht op het naleven van de regels wat betreft staatssteun zodat bedrijven niet een oneerlijk voordeel genieten in hun concurrentie met anderen. President van de Europese Commissie Von der Leyen heeft eerder al gezegd dat Brussel ’maximaal flexibel’ wil zijn.

De vraag is nu wat Nederland let om de geldkraan voor KLM-AirFrance open te zetten en in welke vorm. Dit infuus komt ook nog eens boven op de ’noodmaatregel overbrugging werkbehoud’ van het kabinet, waardoor het voltallige KLM-personeel de komende maanden 100% doorbetaald wordt.

Bekijk bericht op "telegraaf.nl - 19-03-2020"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Wim uit Castricum

AF/KLM had voor de Corona aanval al een probleem door in 2019 bij 27 miljard omzet onder de streep slechts 1% resultaat te boeken. Een failliete boel. De corona crisis, waarbij ze lang door zijn te blijven vliegen op risico bestemmingen, komt voor hun als een bizar geschenk uit de hemel.
Eerdaags ontvangen ze, anders dan alle getroffen bedrijven en medewerkers, zakken vol met (gemeenschaps) geld, zonder (klimaat/milieu/veiligheid/overlast/gezondheid) voorwaarden.

Geplaatst door Wim uit Castricum

O ja, teken de petitie uit onderstaand bericht op deze site.

Geplaatst door B. van Marlen uit Uitgeest

Het 'ondernemersrisico' geldt niet voor AF/KLM, wel voor ieder ander bedrijf. Het is hoog tijd om de hele luchtvaart te herzien, ons minder afhankelijk te maken van China, en het massatoerisme een halt toe te roepen. Voor de klimaatcrisis, die ook komt, geldt geen groepsrisico!

Petitie ondertekend!