Platform Vlieghinder Kennemerland
 

EU-landen eens over minder CO2-uitstoot vliegtuigen

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1236 
|
 nos.nl 
me_vliegtuig_vliegveld_IMG_0717.jpg

De EU-landen zijn het eens geworden over het verminderen van de CO2-uitstoot van vliegtuigen. Alle vliegtuigmaatschappijen moeten vanaf 2021 minder vervuilend zijn. Er moet een soort systeem van emissiehandel komen, waarbij de rechten om CO2 uit te stoten kunnen worden verhandeld.

Deze emissiehandel wordt nu gebruikt om bedrijven en landen te stimuleren om de uitstoot te verminderen en zo temperatuurstijging tegen te gaan. Deze afspraken gelden niet voor de luchtvaart.

Staatssecretaris Dijksma vindt het jammer dat de luchtvaartsector tot nu toe buiten schot is gebleven. Ze praat vandaag met haar EU-collega's over het vervuilende vliegverkeer. Ze is tevreden dat landen als Frankrijk, Duitsland en Italië bereid zijn om hun eigen luchtvaartsector aan te zetten tot actie.

Wereldwijd akkoord

De komende jaren groeit het vliegverkeer aanzienlijk en dat kan grote gevolgen hebben voor het milieu. "Als we nu niks doen, zorgt dat voor 300 tot 700 procent meer vervuiling", zegt Dijksma.

Luchtvaartmaatschappijen denken dat er met nieuwe technologie veel milieuwinst te halen valt, maar het is niet zeker of dat genoeg is. In het najaar is in Montreal in Canada een grote luchtvaartbijeenkomst en daar moet een wereldwijd akkoord worden getekend. Volgens de staatssecretaris is er "de komende maanden nog heel wat politieke druk nodig om al die landen zo ver te krijgen dat ze gaan tekenen".

Dijksma spreekt vandaag af hoe de EU-landen het precies gaan aanpakken. Het is de bedoeling dat uiteindelijk 195 landen zich aansluiten bij het luchtvaartakkoord. Onder die landen is de VS.

Bekijk bericht op "nos.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door Jaap uit Bussum

De beste en misschien wel de enige manier om de uitstoot van broeikasgassen door vliegtuigen te verminder is minder vliegen. Vliegtuigen stoten niet alleen CO2 uit, maar ook andere broeikasgassen (NOX, waterdamp) waarvan het IPCC zegt dat die minstens zo schadelijk zijn als CO2. En dan is er natuurlijk ook nog de uitstoot van fijn- en ultrafijnstof. Die los je niet met een emissiehandel in CO2 op.