Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Ergernis over vliegroutes Lelystad groeit in Friesland

 |
 Geplaatst door: Wim 
 |
 Bekeken: 1716 
|
 lc.nl 
hv_geluidshinder_2942.jpeg

Door Robert Jan Speerstra

In verschillende Friese plaatsen groeit de ontzetting over de vliegroutes van Lelystad Airport. ‘Dit is idioot’.

Nu er – naast vooral Overijssel en Gelderland – in Den Haag toenemende kritiek is op de nieuwe vliegroutes en de totstandkoming hiervan, groeit ook de verbazing in Friesland. ,,Vliegtuigen op een hoogte van 1800 of zelfs 1500 meter... te idioot voor woorden’’, zegt Theo Scholten uit Stavoren. Hij zit in een werkgroep van Stavers Belang die zich bezighoudt met de routes, hoogtes en planvorming rond ‘Lelystad’.

Tegenhouden niet de insteek

Volgens Scholten is ,,de insteek van de acties niet het tegenhouden van de komst van vliegveld Lelystad’’. Wel wil hij de overlast zo minimaal mogelijk maken. Uit Balk komt een vergelijkbaar geluid. In nieuwe berichten op Facebook en Twitter stelt Plaatselijk Belang Balk Vooruit niet tegen het nieuwe vliegveld te zijn, dat in april 2019 open moet. De groep kijkt ook naar de positieve kant: extra banen en een luchthaven dichter in de buurt.

Tegelijkertijd wijst Balk Vooruit op de gevolgen van de lage routes – 1800 meter, terwijl de vliegtuigen boven Friesland nu nog op zo’n 6 kilometer of meer vliegen – voor de natuur en de recreatiesector in Zuid-Friesland. ‘Het blijkt dat het laagvliegen niet per se nodig is, er zijn alternatieven die veel minder impact zullen hebben en logischer zijn.’

Goede afspraken

Scholten, die inmiddels ook contact heeft met mensen in Hemelum, Warns, Balk en Munnekeburen, besluit: ,,Wij willen proberen zo goed mogelijk afspraken te maken over het gebruik van de luchthaven.’’ Hierbij moet het gaan over routes, hoogtes, vliegtijden, glijvluchten en eventuele vluchten met zware ladingen, vindt hij.

Bekijk bericht op "lc.nl"

Reacties op dit bericht

Geplaatst door H.J. Meijer uit Elburg

Ik heb als bevlogen pleitvoerder van 'stilte in de lucht' - een deel van mijn vrijwilligerswerk - gesproken met een psychiater. Hij zei: 'Een vliegtuig is een gestroomlijnd stukje tunnel, mensen gaan er met stress in en komen er met nog meer stress uit. Ze wilden kunnen ontspannen op vakantie............... Waar kies je voor?'

Henk Meijer
lid van de Gelderse Natuur en Milieu Federatie

Geplaatst door Anoniem uit Gouda

Nieuw motto voor jullie?

VLIEG HINDER = VLIEG MINDER

Wellicht een idee om discussie (landelijk) eens op een andere manier te gaan voeren. Hieronder een aantal ideeen en tips:
1. de vakantie (vlieg)pret van de een mag niet ten koste gaan van de pret van de ander.
2. analyseer het vliegverkeer van Schiphol en breng nut/noodzaak hiervan ter sprake.
2.a. veel vliegverkeer betreft doorreizigers, moet dat allemaal via Schiphol?
2.b. veel vliegverkeer is binnen Europa, moet dat verkeer allemaal via de lucht?
3. oprichten krachtige koepelorganisatie voor alle vlieghinder organisaties. Bundel alle beschikbare kennis en energie. Inzetten crowdfunding. Inzetten slimme internet technieken (go viral, growth hacking).
4. Lees de website hooggevoelig.nl eens. Zo'n 15-20% van de bevolking heeft een gevoelig zenuwstelsel (meer dan gemiddeld), alhoewel niet iedereen dit zelf weet. Deze mensen hebben rust en stilte nodig om gezond te blijven. Velen zoeken bewust de rust en stilte op. Van deze groep mensen is er veel begrip en support te verwachten voor de Schiphol problematiek.

Succes allemaal.

P.S. Anoniem omdat ik geen behoefte heb aan publieke aandacht.