Platform Vlieghinder Kennemerland
 

Enschede: vakantievluchten vanaf Twente Airport?

 |
 Geplaatst door: Redactie (Wim) 
 |
 Bekeken: 1142 
|
 upinthesky.nl 15-12-2022 
vvd_verboden_in_te_rijden.png

Een meerderheid van de Enschedese gemeenteraad stemde dinsdag voor een onderzoek naar vakantievluchten vanaf Twente Airport. Het besluit stuit ook op veel verzet, zo meldt RTV Oost.

Het voorstel werd geopperd door de VVD, PVV, CDA en Burgerbelangen Enschede, tevens de enige voorstanders van het idee. Zij stemden voor een onderzoek naar vakantievluchten vanaf de Twentse luchthaven. De overige fracties vinden het een absurd idee. Negen jaar geleden werd er ook een poging gedaan om weer een volwaardige luchthaven van Twente Airport te maken. Henri Roode, raadslid namens de ChristenUnie, vroeg zich af of men wel heeft geleerd van de mislukte poging. De luchthaven van Münster-Osnabrück (FMO) wordt veelvuldig als alternatief genoemd. FMO ligt ongeveer op een uur rijden van Enschede en is al een volwaardige burgerluchthaven.

Ook wordt er gewezen naar het probleem rond Lelystad Airport. Meerdere luchtvaartdeskundigen en economen vrezen dat dezelfde discussie zou ontstaan als Twente Airport wordt doorontwikkeld tot een grotere luchthaven. Volgens Joris Melkert, luchtvaartdeskundige aan de TU Delft, moeten er dan ook nieuwe vergunningen komen, zullen omwonenden de ontwikkeling niet toejuichen en loopt het project hoog in de kosten.

Potentie
Volgens de VVD heeft de luchthaven juist veel potentie. ‘Wij geven groen licht voor de burgerluchtvaart op Twente Airport’, aldus Malkis Jajan, raadslid namens de VVD. Ook de PVV is voor een volwaardige luchthaven. De fractie vindt dat het huidige idee van de Technology Base moet worden losgelaten omdat het volgens hen nooit wat wordt. ‘Het is geld in een bodemloze put gooien’. Ze vinden juist dat het vliegveld als uitwijk voor Schiphol kan dienen en zien dat als een goede oplossing.

Ambitie
Wethouder Jeroen Diepemaat reageerde ook op de motie: ‘Grootschalig commercieel vliegen op Twente Airport is niet onze ambitie en kan ook niet’. De wethouder ziet het kleinschalige vliegverkeer juist wel als een mogelijkheid en geeft aan dat het de ambitie van de luchthaven is door te groeien naar meer zakelijke luchtvaart en elektrisch vliegen.

Bekijk bericht op "upinthesky.nl 15-12-2022"

Reacties op dit bericht